Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai külügy is aggódik amiatt, mert Németországban már nem ajánlott a zsidóknak kipát viselni

Bokor Gábor

2019.05.31. 17:30

Akkora botrányt generált az, hogy a zsidóknak a német hatóságok nem ajánlják a kipa viseletét, hogy még az amerikai külügyminiszter is megszólalt a témában.

Az Egyesült Államok hivatalosan is aggodalmát fejezte ki a Németországban kialakult helyzet miatt, mely szerint a nyugat-európai országban élő zsidóságnak nem ajánlott a kipa viselése. Mike Pompeo szerint Berlinnek nagyobb erővel kéne fellépnie az utóbbi időben egyre gyakoribb antiszemita indíttatású támadások ellen. Az amerikai diplomácia első embere a mai napon érkezett meg Németországba, ahol már találkozott is Angela Merkel kancellárral.

Fotó: AFP

Felix Klein, az antiszemitizmus elleni törekvések összehangolásáért felelős német kormánybiztos az év elején dobta bele a féltéglát az állóvízbe azzal, hogy beismerte, tavaly is emelkedett az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban, a növekedés csaknem 10 százalékos volt. Európai tendencia a zsidóellenesség erősödése, ezért szerinte a 2020 júliusában kezdődő német európai uniós soros elnökség programjában kiemelt helyen kell szerepelnie az antiszemitizmus elleni harcnak.

Nem mindenhol kellene kipát hordani Németországban, vannak veszélyesebb helyek

– mondta idén májusban Klein, akinek kijelentésére Reuven Rivlin izraeli elnök is megszólalt, és szintén aggodalmának adott hangot amiatt, hogy milyen hányatott sorsa van az izraelitáknak Merkelisztánban Németországban.

Fotó: AFP

Mike Pompeo a berlini sajtókonferencián – ahol ott állt mellette Merkel is – elmondta, hogy rendkívül aggasztják Washingtont a Németországban történt események.

A német közvéleményt leginkább az az eset sokkolta, amiről tavaly mi is beszámoltunk: 2018 áprilisában egy szír bevándorló övvel kezdett el a nyílt utcán ütni egy kipát viselő férfit, majd arabul azt üvöltözte, hogy „yahudi, yahudi”, azaz „zsidó, zsidó”.

Mike Pompeo mostani németországi útja során Merkelen kívül még Heiko Maas külügyminiszterrel találkozik, majd továbbutazik Svájcba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére