Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egységkormány alakulhat Izraelben

Békési Marcell

2019.10.31. 20:38

Az országban április óta tart a belpolitikai patthelyzet. Amennyiben a győztes pártok nem tudnak koalíciót alakítani november 21-ig, az államfő új választásokat ír ki.

Még mindig tart a politikai patthelyzet Izrealben, de a legutóbbi hét történései alapján kezd kirajzolódni egy széles egységkormány a két győztes párt, a Likud és a Kék-Fehér, és az ötödik helyen befutó Jiszráel Béténu között.

Az idén másodszor megtartott választásokon sem a jobb-, sem a baloldal nem szerzett többséget, és nem tud azóta sem kormányt alakítani. A választást Beni Ganz centrista pártja, a Kék-Fehér nyerte, mely 33 mandátumot szerzett, Netanjahu pártja, az Izraelt eddig kormányzó Likudnak pedig 31 képviselője lett a 120 fős knesszetben.

A Jiszráel Béténu, vagy Izrael a Hazánk párt vezetője, Avigdor Lieberman nyilatkozott úgy szerdán egy helyi lapnak, hogy tárgyalások előtt áll a két nagy párttal. Szerinte az egyetlen megoldás a patthelyzet feloldására a nagykoalíció, és úgy látja a két nagy fél közeledik egymáshoz.

Avigdor Lieberman

A Kék-Fehér párt eddig elutasított mindenféle koalíciót, melynek résztvevője Benjámin Netanjahu, az ötödik helyen befutó, királycsináló Jiszráel Béténu viszont csak olyan kormányban hajlandó részt venni, melynek tagja a Likud is.

Lieberman nyilatkozatára Beni Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője facebook közelményt adott ki, melyben elismerte, hogy tárgyalásokat folytat a jobboldali pártokkal, és nem cáfolta egyértelműen Liebermant.

Az idő szorít, amennyiben november 21-ig nem képes Ganz kormányt alakítani, úgy Izrael ismét az urnák elé járul – idén harmadszorra. Reuven Rivlin államfő közölte: nem fogja több automatikusan meghosszabbítani a rendelkezésre álló időt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére