Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ellenzék pártpolitikai célokra használja a klímaváltozás ügyét

888.hu

2019.12.05. 18:30

Az öt parlamenti ellenzéki frakció azt sürgeti, hogy Magyarországon hirdessék ki a klímavészhelyzetet.

Csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón ellenzéki politikusok arra reagáltak, hogy kedden a parlament tárgysorozatba vette a klímavészhelyzet kihirdetéséről, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó teendőkről szóló, ellenzéki javaslatokat. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke emlékeztetett, hogy frakciója május elején nyújtotta be a parlamentnek a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló javaslatot. A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, ha a kormánytöbbség már akkor elfogadta volna az indítványt, akkor „nem kerültünk volna szégyenpadra” a madridi csúcstalálkozón.

Hozzátette, májusban azt is javasolták, hogy Magyarország kezdje el a klímatörvény, valamint a 2050-ig tartó dekarbonizációs útiterv kidolgozását. Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője azt mondta, mindannyiukat meglepte, hogy a keddi szavazáson a kormánypárti képviselők támogatták a javaslatokat.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, örömmel látják, hogy a Fidesz is megértette, a klímaváltozás ügyében az utolsó pillanatban vagyunk. Ha nem változtatunk, akkor nem lesz olyan jövő, amit meg lehetne élni – fogalmazott. Azzal érvelt: mivel a klímaváltozás elleni fellépés az élet szinte minden területét érinti, a döntéseket csak a legszélesebb társadalmi egyeztetés után lehet meghozni. Emiatt felszólította a kormányt, hogy indítson társadalmi vitát a klímastratégiáról, majd kezdje el az egyes ágazati klímastratégiák vitáit is.

A Fidesz reagált az ellenzék felvetésire
A klímavédelemről csak komolyan érdemes beszélni

– közölte a Fidesz-frakció csütörtökön az MTI-vel, az ellenzéki pártok sajtótájékoztatójára reagálva, amelyen az öt parlamenti ellenzéki frakció képviselői klímavészhelyzet kihirdetését sürgették.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja azt írta: a kormánypártok teljes mértékben támogatják, hogy a klímavészhelyzetről és a klímavédelemről tárgyaljon az Országgyűlés, ezért is támogatták, hogy a parlament vegye napirendre ezeket a kérdéseket. Hozzátették, készek minden további kormányzati intézkedést támogatni, ami segíti a kitűzött klímavédelmi célok elérését.

Kiemelték: a klímavédelem komoly dolog, komoly dologról pedig csak komolyan érdemes beszélni. Az ellenzék azonban láthatóan pártpolitikai célokra használja az egész témát és a Karácsony-féle budapesti klímavészhelyzet is egyelőre csak annyiból áll, hogy pártkifizetőhellyé tették a fővárost, és sorra emelik maguknak a fizetéseket – fogalmaztak a közleményben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére