Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentéseket az NGO-k ellenőrizhetik az EU-ban

Jog és Szabadság

2020.02.27. 13:38

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) tájékoztató anyagában hozzájárulását kéri a gyűlölet-bűncselekmények bejelentésének ösztönzésére irányuló kutatásában, ideértve a harmadik felek beszámolóit is. E kutatás eredményeivel az FRA célja:

  • Informál a gyűlölet-bűncselekmények nyilvántartásáról, az adatgyűjtésről és a rasszizmus, az idegengyűlölet és az ehhez kapcsolódó intolerancia elleni küzdelemről.
  • Támpontokat nyújt a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentési gyakorlatokról a rendőrség, a civil társadalmi szervezetek és az esélyegyenlőségi szervek számára az EU-ban.
  • Összegyűjti és megosztja azokat a kezdeményezéseket, amelyek ösztönzik a gyűlölet-bűncselekményekről való bejelentést közvetlenül a rendőrségnek és/vagy harmadik fél központjain és szolgálatain keresztül.
  • Megfogalmazza a „harmadik fél jelentése” fogalmát, és meghatározza, hogy mely elemek teszik lehetővé a jól működő TPR-rendszert, ideértve az áldozatok igazságszolgáltatáshoz, támogatáshoz és biztonsághoz való hozzáférésének javítását.
  • Bizonyítékokat nyújt a tagállamoknak az áldozatok jogairól szóló irányelvből eredő kötelezettségeik teljesítéséhez, a jelentéstétel ösztönzésével és megkönnyítésével kapcsolatban.

Az Ügynökség elmondása szerint információkat gyűjt az egész EU területén a rendőrségtől, a nemzeti esélyegyenlőségi szervezetektől és a civil társadalmi szervezetektől. Tájékoztatásuk nyomán a kérdőív célja továbbá annak feltárása, hogy a civil társadalmi szervezetek hogyan kezelik a gyűlölet-bűncselekményekről és a gyűlölet-bűncselekmények áldozatairól szóló jelentéseket.

Az anyag kitér arra is, hogy definiálja az egyes fogalmakat, így a gyűlölet-bűncselekményeket is. E szerint Európai Bizottság a gyűlölet-bűncselekményt úgy tekinti, mint „elfogult indítékkal elkövetett bűncselekményt” (Wong, et al., 2019). Az uniós alapjogi szervezet szerint gyűlölet-bűncselekmény fogalma magában foglalhatja az elfogultságon alapuló zaklatás eseteit is (például verbális sértés, fenyegetések és sértő gesztusok).

Ennél is izgalmasabb a harmadik felek bejelentési központjai és szolgáltatásai kategória. Ezek alapján harmadik felek lehetnek 1) központok a helyi hatóságokon belül (vallási központok, lakóközösségek, egészségügyi központok, iskolák, szociális szolgáltatások stb.), 2) a civil társadalmi szervezetek (NGO-k) és a közösség számára speciális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, amelyek biztonságos helyszínt (!?) biztosítanak az embereknek a gyűlölet-bűncselekmények bejelentésére. Az összegyűjtött információkat felhasználják az FRA online gyakorlati összefoglalójának frissítésére, valamint az FRA nemzeti diagnosztikai műhelyeihez, országlátogatásokhoz és különböző kiadványokhoz. A harmadik félhez történő bejelentés során lehetőség nyílik névtelen bejelentés megtételére, és az áldozat támogatási szolgáltatásokat is igénybe vehet.

Mivel a jelenlegi, részben tájékozódási, részben jogalkotás-előkészítési folyamat további részleteit nem ismerjük, célszerű a végleges értékítélettel még várni, ugyanakkor az már most látható, hogy az Európai Unió egyik fontos intézménye azt tervezi, hogy kvázi büntetőjogi eszközöket kíván az NGO-k részére kiszervezni, ami – nem túlzás kijelenteni – beláthatatlan károkat okozhat a büntető igazságszolgáltatás, illetve a tagállami szuverenitás vonatkozásában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére