Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tegyünk egy kis rendet a fejekben: valóban 2000 milliárd forintot ad hazánknak az EU?

Békési Marcell

2020.03.31. 17:35

Már eleve kattintásvadásznak tűnik a hír, de azért nem árt részletesebben megvizsgálni. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, és sajnos valóban csak egy óriási csúsztatásról van szó.

Pár napja terjed a világhálón a hír, hogy „az Európai Unió 2000 milliárd forintnak megfelelő támogatást biztosít Magyarország részére”, hogy a koronavírus, illetve az általa generált gazdasági recesszió ellen hatékonyan tudjunk védekezni.

Ilyen nagy számoknál az ember már képtelen a mennyiségek érzékelésére, ezért érdemes perspektívába helyezni ezt a hatalmas összeget.

Mivel a magyar kormány éves szinten nagyjából 20 ezer milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik – vagyis ebből a büdzséből épül a kisvasutaktól az autópályákig minden, ebből a pénzből kap fizetést az összes tanár, orvos és közmunkás stb. –, ez a támogatás ennek a hihetetlenül magas összegnek a 10 százaléka.

Vagyis ha az ország egy ember lenne nagyjából háromszázas nettó fizetéssel, akkor most kapna félmilliót az EU-tól támogatásként.

Az ördög persze a részletekben rejlik, és érdemes négy dolgot megérteni ahhoz, hogy lássuk, mekkora csúsztatás az egész.

A pénz egy jelentős része eleve nem „kapott”, hanem az EU egyszerűen elengedi a tagállamoknak a hátralévő befizetéseket

Ezáltal több pénz marad a tagállamok zsebében, és ezt is hozzáadják az összeghez.

Kevesen gondolkodnak el rajta, hogy az EU-nak egyáltalán honnan van pénze, bevétele, saját jövedelme, hiszen nincsenek ugye kizárólag EU-s állampolgárok, akik az EU-nak fizetnek adót.

A szomorú valóság az, hogy az EU sincsen ingyen.

Az EU lényege, hogy részt vehetsz a közöspiac-buliban, vagyis vámmentesen terjeszkedhetsz az övezeten belül, befektethetsz, munkaerőt toborozhatsz, stb.

Ezért viszont a tagállamoknak kemény éves tagdíjat kell fizetniük, és ez minden tagállamra vonatkozik. Ez az az összeg, amit az EU visszaoszt a tagállamoknak, de ezt sem kormányoknak adja, hanem konkrét pályázatokra szánja.

Az említett összegen kívül a tagállamoknak még ráadásul gyakran vissza is kell fizetnie a már kiutalt források egy részét, és ezt engedte el most Brüsszel.

Ami nyilván szintén felszabaduló összegként szerepel majd a végső elszámolásban, de azért mégsem arról van szó, hogy itt mágikusan extra forrás teremtődik.

Nem ad semmi újat az EU, hanem a már egyéb dolgokra megítélt összegeknek az elköltését engedélyezi egészségügyi célokra.

Az előbb említett, tagállamoknak visszautalt összeg nem költhető el akármire: hogyha azt az EU egy múzeum felújítására vagy gazdaságzöldítésre adta, akkor azt arra is kell elkölteni.

Nos, ezt a tiltást oldotta most fel az EU: bármire is hívták le az összeget, mostantól el lehet költeni a koronavírus okozta egészségügyi hiányok pótlására is, és gazdaságélénkítésre is. Ennyi.

Vagyis ez nagyjából olyan, mintha anyukád adott volna kétezer forint ebédpénzt, amit kifejezetten csak uzsira költhetsz, de utólag engedélyezné, hogy vehess belőle kézfertőtlenítőt és szájmaszkot is.

Ez nem egy „kegy”, amit az EU nyújt, az EU-s államok kormányfői egy uniós csúcson döntöttek közösen így.

Vagyis magyarul arról, hogy szüneteltetik az EU normál működését a fennálló helyzetre való tekintettel, és az ott felhalmozott pénzt tűzoltásra költik.

Ez az összeg egyébként úgy került oda, hogy az említett tagállamok belelapátolták, pontosan azért, hogy ilyen problémákat megoldjanak vele.

+1 A járvány elleni védekezés egyébként sem pénzkérdés.

Mind az operatív törzs, mind a kormány többször hangoztatta, hogy felülről nyitott költségvetésből gazdálkodnak a kérdésben, így a forráshiány nem akadálya a védekezésnek.

Nálunk jóval szegényebb és egészségügyi rendszer szintjén fejletlenebb államok is hatékonyan tudtak védekezni (pl. Vietnam), míg nálunk gazdagabb országok is véreztek már el a járványban (New York állam vagy Svédország).

Tehát összefoglalva: egy büdös extra euróval sem kapunk így többet Brüsszeltől, mint amúgy kaptunk volna, de ha kapnánk is, az se mentene meg több embert, mint néhány jó döntés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére