Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki: az államadósság a lengyel gazdaságélénkítés fő eszköze lesz

888.hu/MTI

2020.04.15. 17:01

A lengyel kormányfő bejelentése szerint a koronavírus-járvány gazdasági következményei ellen Lengyelországban az államadósság növelésével fognak küzdeni, a liberális felfogástól eltérően éppen ez lesz a gazdaság újraindításának fő mechanizmusa.

Morawiecki sajtóértekezleten ismertette a márciusban bejelentett gazdaságélénkítő csomag egyik elemét, az önkormányzati közutak építésére létrehozott, több mint 3 milliárd zlotyt (232 milliárd forint) kitevő alapot. Téves útnak minősítette a kormányfő az egyes liberális körök által szorgalmazott hozzáállást, amely szerint a koronavírus idején nem szabad növelni az államháztartási hiányt, az állami szociális programokat vissza kell fogni, vagy meg kell szüntetni.

A gazdaság mihamarabbi újraindítása szempontjából a járvány után fontosnak nevezte a leállt vállalatoknak jelenleg nyújtott támogatásokat, a munkahelyek védelmét célzó intézkedéseket. A későbbi gazdasági erősödés fontos elemei szerinte a kormányzati modernizációs programok, köztük a nagyszabású közúti fejlesztések.

Andrzej Adamczyk lengyel fejlesztési miniszter a sajtóértekezleten rámutatott: Lengyelországban, Németországtól vagy Ausztriától eltérően, a járvány idején nem álltak le az építőipari beruházások, az ágazat szereplői betartják a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket.

A lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó gazdaságvédő csomag márciusi bejelentésekor közölték: az idei költségvetés a tervektől eltérően hiánnyal zár majd.

Morawiecki azt is közölte: csütörtökön bemutatják a járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének tervét.

Korábban április 19-re ígérték a korlátozások lazításának megkezdését. Szerda reggel Piotr Müller kormányszóvivő egy rádióinterjúban elmondta: elsőként többek között újból látogathatók lesznek a parkok, az erdők. Később következnek az üzleti és egyéb szolgáltatásokat érintő enyhítések. Az még bizonytalan, hogy a hagyományos iskolai oktatás újraindul-e a tanévzáró előtt – mondta Müller.

A kormányszóvivő szerint a járvány feltehetőleg április folyamán tetőzik Lengyelországban, a fertőzöttek száma azonban májusban sem fog jelentősen csökkenni.

A lengyel egészségügyi tárca szerda délelőtti adatai szerint 7408-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 órában 359 új megbetegedést regisztráltak. A napi növekmény az utóbbi időben enyhén csökkenő tendenciát mutat. Egy nap alatt 17 beteg hunyt el, 70 ember gyógyult fel. A halálesetek száma 268-ra, a felgyógyultaké 668-ra nőtt. Közel 145 ezer ember van házi karanténban. A vírustesztek napi kapacitása 20 ezer.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére