Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: csökkennek az adók és az adminisztrációs terhek

MTI

2020.05.15. 12:45

A korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható.

„A vírus még itt van közöttünk, ezért fontos a kellő óvatosság”

Müller Cecília közölte: ismét elvégezhetők lesznek az elektív, vagyis tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések.

Az országos tisztifőorvos elmondta: a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható.

Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

Szintén elvégezhetők lesznek hétfőtől a kúraszerű ellátások – tette hozzá.

Müller Cecília ismertette: a járványügyi adatok kedvezőek, az új regisztrált megbetegedések és a kórházban ápoltak száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma folyamatosan nő.

A fertőzöttek száma 3417, az aktív fertőzötteké 1688, 58 százalékuk fővárosi és Pest megyei. Kórházban 614 embert ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1287, az elhunytaké 442 – közölte.

A járvánnyal összefüggésben 363 büntetőeljárás indult

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette:

  • 90 esetben rémhírterjesztés, 116 esetben csalás,
  • 27 esetben közveszéllyel fenyegetés,
  • 21 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indult büntetőeljárás, melyekben eddig 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Járvánnyal, kijárási korlátozásokkal összefüggő szabálysértés miatt március 28-a óta 50 343 intézkedést hajtottak végre a rendőrök – tette hozzá az alezredes.

Csökkennek az adók

A koronavírus sem tudja felülírni a kormány 2010 óta folytatott adópolitikáját: a veszélyhelyzetben is csökkennek az adók és az adminisztrációs terhek

– jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Izer Norbert azt mondta, a kormány az elmúlt két hónapban számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének megőrzése, a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelme érdekében. Hozzátette:

több mint 600 milliárd forintot fordított a kormány védekezésre és több 1000 milliárd forintot a családok és vállalkozások támogatására.

A támogatások és az adók mérséklése mellett fontos lépés az adminisztráció csökkentése is. Egy nemzetközi kutatás szerint a vállalkozások átlagosan az árbevételük 2,5 százalékát fordítják az adóadminisztrációra, e teher aránya pedig a kis- és közepes (kkv) vállalkozásoknál a legnagyobb – közölte az államtitkár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kkv számára gyakorlatilag adminisztrációmentesen, akár 20 napon belül is kiutalhatja a visszajáró áfát, ez likviditási segítséget is jelent, a cégek gyorsabban tudnak forráshoz jutni és bekapcsolódni a gazdaság újraindításába

– mondta Izer Norbert.

A kormány négy hónappal – május 31-éről szeptember 30-ára – kitolta az éves beszámolók, valamint az ehhez kapcsolódó éves adóbevallások és adóbefizetések határidejét. Az intézkedés 600 ezer céget, civil szervezetet érint. Az öt érintett adófajta – a társasági adó, a kisvállalati adó, az energiaellátók jövedelemadója, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék – későbbi megfizetése 200 milliárd forint többletlikviditást biztosít négy hónapon át a vállalkozásoknak – jelezte az államtitkár.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére