Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A svéd járványvédelem vezetője bírálta hazája járványstratégiáját

Ányos Miklós

2020.06.03. 16:15

Bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját szerdán Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője, aki szerint Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban.

„Úgy gondolom, csinálhattuk volna jobban is” – jelentette ki Tegnell, az ország koronavírus elleni védekezésének irányítója a svéd országos rádióban. Úgy vélte, most, hogy más országok fokozatosan enyhítenek a vírus lassítása érdekében hozott rendelkezéseken, Svédországnak érdemes megfigyelnie, mely rendelkezések bizonyultak hatékonynak a járvány elleni harcban.

Ha ismét ilyen helyzettel szembesülnének, Svédország vélhetően szigorúbban járna el, mint korábban, ám kevésbé szigorúan, mint a többi ország.

Az interjúban elismerte azt is, hogy az országban magasabb a Covid-19-betegségben elhunytak száma a szomszédos országok adataihoz képest.

Míg Európa nagy része, beleértve a skandináv országokat is, bezárta iskoláit, az üzleteket és a vállalkozásokat, leállítva ezzel csaknem az egész társadalmat, Svédország a járvány elleni küzdelemben inkább az állampolgárok felelősségteljes hozzáállására támaszkodott, köztük a társadalmi távolságtartásra és a higiéniás előírások betartatására. Március végén ugyan megtiltották a látogatást az idősotthonokban, de a halálos áldozatok nagy része így is az intézményekben élő idősek közül került ki.

A héten korábban Stefan Löfven svéd miniszterelnök bejelentette, a kormány vizsgálatot kezdeményez a járvány kezeléséről.

Svédországnak e különutas politikáját sokan bírálták: míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, és hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltották 50 főnél népesebb rendezvényeket.

A svéd egészségügyi hatóságok keddi összesítése szerint a több mint 10 milliós országban 38.500 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, a betegségbe pedig már 4468-an haltak bele.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére