Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most az Achilles-ínt pécézték ki maguknak a haladók

888.hu

2020.07.20. 11:01

Ausztrál orvosok rájöttek, hogy mi a legégetőbb probléma a koronavírus idején.

Semmi sincs biztonságban manapság, a sakk és a komolyzene után a haladók megtalálták a következő ellenséget, ezúttal bizonyos testrészek elnevezése nem tetszik nekik.

Ausztrál orvosok szerint ugyanis azon testrészek nevei, amelyek férfiakról, királyokról, adott esetben istenekről kapták az elnevezésüket, ma már irrelevánsak és nőgyűlölők.

Kristin Small queenslandi nőgyógyász odáig merészkedett, hogy azt tanítja a fiatal orvosjelölteknek, hogy felejtsék el a „nemi elfogultságot”. Véleménye szerint ugyanis bizonyos orvosi megnevezések régi korok téves hitére épülnek, és azt akarja elérni, hogy gyakorlatiasabb és leíróbb kifejezéseket használjanak egyes testrészekre. Small szerint az is felháborító, hogy a női szaporító szervrendszer egyes szerveit is „halott fickókról” nevezték el.

Úgy gondolom, hogy személyes felelősségünk van a nyelvünk dekolonizálásában, és ezzel ezek a történelmi kifejezések eltűnnek – állítja Small a Brisbane Courier Mail című újság szerint.

Nem csak dr. Small gondolkodik így.

Az Ausztrál Királyi és Új-Zélandi Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának vezetőségi tagja, Nisha Khot szintén azt tanítja diákjainak, hogy keressenek alternatív elnevezéseket. A lap beszámolója szerint Khot le akarja győzni az orvosi meghatározások patriarchális történetét, amelyek megerősítik azt a tényt, hogy nőkről nem nagyon neveztek el testrészeket.

Lesz mit átnevezni, hiszen a „hiszterektómia” szó abból az időből származik, amikor a női hisztériát a méh eltávolításával kezelték.

A sebészeti műszereket és módszereket is férfiakról nevezték el, például a Pfannensteil-bemetszést, amely egy olyan orvosról kapta a nevét, aki 1900-ban publikált a bemetszésekről.

Az Achilles-ín a görög harcosról, Achillesről kapta a nevét, aki a mítoszok szerint csak a bokájánál volt sebezhető.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére