Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A fiatal lányok és az idősebb hölgyek is egyre inkább félnek és bizonytalannak érzik magukat a német nagyvárosokban

Jog és szabadság

2020.08.19. 10:44

A fiatal lányok és az idősebb hölgyek is egyre inkább félnek és bizonytalannak érzik magukat a német nagyvárosokban.

A lányok és a nők egyre inkább bizonytalannak érzik magukat Berlin, Köln, Hamburg és München városában. Ezt a „Plan International” gyermeksegítő szervezet felmérése mutatta ki egy friss kutatásban. „Felmérésünk egyértelművé tette, hogy a német nagyvárosokban a lányokat és a fiatal nőket szexuálisan zaklatják, üldözik, fenyegetik és sértik meg naponta”, utalt rá Maike Röttger, a kutatás vezetője. A szakértők ennek okait a fiúk és férfiak nevelésében látják. A nagyvárosok ellenintézkedéseket tehetnek. Ez az állapot nem garantálja a nők számára a jogot, hogy biztonságosan és szabadon mozoghassanak városukban – munkába vagy iskolába menet, barátokkal való találkozás alkalmával vagy bármely más szituációban, amikor egyszerűen csak kimennének az utcára.

Összesen 940 16 és 71 év közötti nő vett részt a felmérésben, akiknek egy interaktív térképen kellett bejelölniük azokat a helyeket, ahol biztonságosnak találták a tartózkodást.

A felmérés alapján minden ötödik résztvevő volt már erőszak, üldöztetés vagy fenyegetés áldozata. A nem biztonságos érzés leggyakrabban említett okai az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztókkal történt találkozások, a rosszul megvilágított utak és parkok, valamint az elhagyatott területek voltak, ahol vészhelyzet esetén hiányozna a segítség.

Az 1267 megjelölt hely 80%-át nem biztonságosnak, és csupán 20%-át minősítették biztonságosnak. A 940 résztvevő mindegyike megjelölt átlagosan legalább egy olyan helyet a városában, ahol nem érezte magát biztonságban. Csak minden harmadik nő jelölt meg a számára biztonságos helyet.

„A felmérés kimutatta, hogy nagy szükség van cselekvésre!” – jegyezte meg Röttger. A városfejlesztési intézkedések mellett ugyanolyan fontos a viselkedési modellek megváltoztatása, ugyanis sok fiú és férfi szerint még mindig rendben van a nők ilyen vagy ehhez hasonló formában történő zaklatása.

A nőkkel szembeni erőszak vonatkozásában egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy az Európát egyre súlyosabban érintő iszlám (de bizonyos mértékig kínai) migrációnak van egy olyan aspektusa is, hogy a keleti vallások és az iszlám a nők alárendelt szerepét veszik természetesnek, így a Korán a két nemmel kapcsolatban törvényesíti a korai poligámiát (több feleség is lehetséges), továbbá kimondja: „a férfiak fölötte állnak a nőknek” (ez a 4:34-es Korán-versben olvasható). Az iszlám törvénykezésben – tanúskodás esetén – két nő szava lehet egyenértékű egy férfiéval, és örökléskor két nőnek járhat annyi, mint egy férfinek (4:11-es vers). Házasságtörés esetén a nő büntetése halál, míg a megbánó férfit „bántatlanul kell hagyni” (4:16).

A molesztálás járványként képes elterjedni az iszlám többségű nagyvárosokban, amelynek akár teljesen fátyolozott asszonyok, akár külföldi újságírók is áldozatai lehetnek, mint azt például az egyiptomi események is megmutatták 2011-12 környékén. A férfibűnözés hatására, bár Egyiptom-szerte szerveződni kezdtek nővédő egyesületek és mozgalmak, az elmúlt években nyilvánvalóvá vált az iszlámra építő nőmozgalmak azon jellemzője, hogy visszautasítják az Európában közkeletű felfogásokat, a nyugati minták alapján történő fellépést. Ők ugyanis a nők társadalmi elnyomását – részben jogosan – az iszlámból próbálják eredeztetni, azonban mégiscsak annak keretein belül maradnak, s valamiképpen a vallási intézményeken keresztül kívánják megváltoztatni az iszlám többségű országokra jellemző patriarchális berendezkedést, s olyan kérdésekre koncentrálnak, hogy ugyanolyan létjogosultsága van-e pl. a női imámoknak is, mint férfi társaiknak.

Az érintett kutatás végkövetkeztetése, hogy az iszlám vallási, jogi és erkölcsi felfogás a példák alapján szinte egyáltalán nem egyeztethető össze az Európai Unió alapszerződéseinek szellemével, valamint a másodlagos jogforrásokban testet öltő EU-s jogalkotás normáival. A szerződésekben lefektetett elvek és célkitűzések megvalósulására és az ezeken alapuló modern közösségi jogrendszer vívmányaira jelent kihívást az a folyamat, amely a nemi és egyéb diszkrimináció különböző formáit elfogadó és alkalmazó civilizáció és jogrend térnyerését segíti elő az európai kontinens nyugati felében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére