Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lukasenko elkezdte kitiltani a külföldi újságírókat

MTI

2020.08.29. 15:03

Visszavonták több külföldi médium újságíróinak akkreditációját a fehérorosz hatóságok szombaton, egy nappal az augusztus 9-i elnökválasztás eredménye ellen szervezett újabb tiltakozó megmozdulás előtt.

Anatol Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szerint az intézkedést a szélsőségesség- és terrorizmusellenes tárcaközi bizottság ajánlására hozták.

A szóvivő nem közölte, pontosan hány újságíró érintett, de több külföldi médium, így a BBC brit műsorszolgáltató, az AFP francia, a Reuters, az AP amerikai hírügynökség, az ARD német televízió és a Deutsche Welle német rádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió több újságírójától is visszavonták a fehéroroszországi működési engedélyt.

Tacjana Melnicsuk az AFP-nek elmondta, hogy bekérették a külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy visszavonták a BBC tudósítói engedélyét, ugyanígy egy másik kolléganőjének is. Azt is követelték, hogy adja vissza az akkreditációs kártyáját.

A hatodik mandátumát a vitatott tisztaságú választásokon a szavazatok több mint 80 százalékával elnyert Aljakszandr Lukasenka példa nélküli tiltakozással néz szembe. Az ellenzék, amelynek a vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült, két tömegtüntetést szervezett augusztus 16-án és 23-án, és vasárnap újabb nagyszabású megmozdulásra készül.

Az Európai Unió elutasította a választások eredményét, szankciókat készít elő vezető fehérorosz tisztségviselők ellen és felszólította Lukasenkát: folytasson párbeszédet az ellenzékkel.

Lukasenka viszont elutasít minden engedményt, és a Nyugat által a megbuktatására szervezett összeesküvést emleget.
A legutóbbi tüntetéseken, amelyeken bevetették a rendvédelmi erőket, három ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek, több mint 7000 embert pedig előállítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ismételten kijelentette, hogy elismeri a választás eredményét. „A világon semmi sem ideális” – mondta Putyin az állami televíziónak adott interjúban. Kétségét fejezte ki, hogy azok közül, akik megkérdőjelezték a választások eredményét, vajon mind tisztességesek-e.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére