Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Életmentő lehet: már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadart

888.hu

2020.09.27. 11:30

Az ilyen és hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok azonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont őket is képes azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció – tette hozzá.

A közlemény szerint az innovatív alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles Bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva

rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át kétméteres közelségben vannak.

A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és

hozzáférésük kizárólag az erre a célra kialakított lekérdezőfelületen keresztül, a kontaktkutatást végző szakembereknek van.

A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát és a hozzárendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amelyhez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá – olvasható a közleményben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére