Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: lassul a járvány terjedése

888.hu

2020.09.29. 12:30

Augusztus közepén egy koronavírusos még két másik embert fertőzött meg, mostanra a járvány reprodukciós rátája 1-re csökkent, a magas fertőzöttségi arány ellenére ezek kedvező adatok – közölte dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján.

A mai adatok szerint

851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 757 főre emelkedett, 5173-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 19 637 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 54%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adatokkal kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy a tavaszi pandémia során a járványgörbe ellaposítása volt a cél, mivel az egészségügyi ellátórendszernek fel kellett készülnie a tömeges megbetegedések kezelésére.

A jelenlegi helyzetben a tavaszinál magasabbak a napi fertőzöttségi adatok, mostanra mégis kedvező trendet mutatnak.
Míg az év 34–35. hetében (augusztus 14–30.) megtriplázódott a napi esetszám, a 36–37. héten (augusztus 31.–szeptember 13.) másfélszeresére, a 38. héten (szeptember 14–20.) mintegy harmadával, míg a 39. héten (szeptember 21–27.) már csak 2 százalékkal emelkedtek az esetszámok. Ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy lassulni látszik a járvány terjedése”

– magyarázta a szakember, aki arra is kitért, hogy ezzel jelentősen csökkent a járvány úgynevezett reprodukciós rátája.

Míg augusztus közepén egy ember jellemzően két-három másiknak adta át a fertőzést, most egy fertőzött jellemzően egy másiknak adja tovább a vírust, vagyis nem fokozódik, hanem csökken a fertőződés aránya. Bízunk benne, hogy ez így is marad”

– szögezte le a tiszti főorvos, aki újfent hangsúlyozta, hogy bár további szigorításokra nincs szükség,

a járvány megfékezése érdekében fontos, hogy mindenki tartsa be a jelenlegi – helyes maszkviselésre, távolságtartásra és fertőtlenítésre vonatkozó – előírásokat.

Müller Cecília azt is kiemelte, hogy a tavaszi rohammal ellentétben nem gócosan, hanem a közösségben terjed a vírus, ezt támasztja alá az is, hogy most jóval nagyobb az arány a 20–29 éves korosztályban (a fertőzések 25 százaléka), mint korábban. A fertőzöttek 43 százaléka 30–60 év közötti, 15 százalékuk 60 évesnél idősebb, és csak 4 százalékuk fiatalabb 14 esztendősnél.

Kiss Róbert alezredes arról adott tájékoztatást, hogy

a kormány holnap tárgyal a visszaállított schengeni határellenőrzés meghosszabbításáról,

és addig a rendőrség folytatja a beléptetést az ország 127 határátkelőhelyén. Szeptember 1-je óta több mint 72 tehergépjárművet léptettek be Magyarországra, hogy áthaladhasson az országon, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a jármű vezetője a határon végzett vizsgálat során nem mutatja a betegség tüneteit.

A szakember azt is hozzátette: eddig Szlovénia a Magyarország irányából érkezők esetében minden beutazónak

kéthetes karantént rendelt el, mostantól ez nem szükséges, ha az utas két, uniós tagállamban készült negatív PCR-tesztet tud bemutatni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére