Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: A magyar–vietnámi gazdasági együttműködés sikertörténet

MTI

2020.10.16. 13:30

A külgazdasági és külügyminiszter azt is bejelentette, hogy magyar cégek fogják biztosítani két vietnámi megye ivóvízellátását, és újabb kórházat építenek magyar vállalatok, mivel az előző beruházás is sikeres volt.

 

Magyarország és Vietnám gazdasági együttműködése egyértelmű sikertörténet, nagyon kevés országról mondható el, hogy a koronavírus-járvány időszakában ilyen jelentősen tudta volna növelni a kereskedelmét – közölte pénteken hanoi tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Hanoiban tárgyalt többek között Pham Binh Minh vietnámi külügyminiszterrel, Nguyen Chi Dung tervezési és beruházási miniszterrel és Dinh Tien Dunggal, a pénzügyminisztérium irányítójával, valamint átadta a magyar nagykövetség új, kibővített konzuli hivatalát.

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy

az idei első nyolc hónapban a két ország kereskedelmi forgalma hatvan százalékkal nőtt,

ami alapvetően a víziparban, az élelmiszeriparban és az egészségügy területén végrehajtott vietnámi magyar beruházásoknak köszönhető. A tárcavezető pénteken megállapodást kötött arról, hogy

két vietnámi megye ivóvízellátását biztosítja majd két, víztisztító telepeket építő magyar beruházás, amelyek összértéke 72 millió euró.

Már szerkezetkész az az ötszáz ágyas kórház – onkológiai központ –, amelyet két magyar vállalat épít, és amely egyértelműen elnyerte a vietnámiak tetszését. Pénteki tárgyalásain ezért Szijjártó Péter meg tudott állapodni egy újabb, ezúttal 140 ágyas kórház építéséről. Körülbelül húszmillió euró értékű beruházásról van szó, ezt is magyar cégek fogják kivitelezni.

Szijjártó Péter szerint jól sikerültek a magyar élelmiszeripari beruházások is. Tovább növeli a kapacitásait az a magyar cég, amely egy csirkefeldolgozó üzemet épített.

A vállalat heti szinten 330 tonnás beszállítási szerződést tudott kötni az egyik legnagyobb vietnámi áruházlánccal.

Emellett a Mol kenőanyagait is elkezdik forgalmazni a vietnámi piacon.

Vietnám azon kevés országok közé tartozik, amelyek növelni tudták gazdasági teljesítményüket a világjárvány alatt is, mintegy két százalékkal nőtt a GDP-je.

Ebből egyértelműen profitálnak a magyar vállalatok is, hiszen a korábban végrehajtott beruházások olyan jól sikerültek, hogy azok nyomán most újabb magyar vállalati beruházások kerülnek sorra, és tovább nő a kereskedelmi forgalmunk is”

– mondta Szijjártó Péter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére