Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hunter Biden, a szerencsevadász

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője

2020.10.28. 08:45

Joe Biden fiának sötét múltja az USA hadseregétől Ukrajnáig vezet.

Állítólag minden családban van egy fekete bárány. Azonban kevés olyan család akad, ahol az egyik családtag annyira erkölcstelen életet folytat, mint a jelenlegi demokrata párti elnökjelölt és volt alelnök Joe Biden fia, Hunter. Az ifjabb Biden saját élete, karrierje és közvetlen családja mellett könnyen lehet, hogy édesapja választási esélyeit is tönkretette. Ugyan az amerikai fősodor mindet megtesz, a techóriásokkal karöltve, hogy eltussolja a botrányt, de a XXI. században aligha lehet megóvni a Biden család jó hírét egy ilyen botrány közepette. Van itt minden: drog, szex, korrupció és külföldi kapcsolatok.

Hunter Biden, Joe Biden második fiúgyermeke 1970-ben született. Korai gyermekkorát beárnyékolta egy családi tragédia: mindössze kétéves volt, amikor édesanyja és kishúga egy autóbalesetben életét vesztette. Joe Biden kilenc éven át egyedül nevelte két fiát, Huntert és az egy évvel idősebb Beau-t, amíg 1981-ben újra megházasodott. Keveset tudni a Biden család magánéletéről, de a politikus apa bizonyosan kényesen vigyázott arra, hogy a nyilvánosság számára pozitív képet mutasson. A két fiú élete azonban igencsak másképp alakult.

Beau Biden minden tekintetben sikeres életutat járt be. Szolgált az USA hadseregében Irakban, rövid, de sikeres jogi pályafutás után, apja nyomdokait követve, politikai pályára lépett, és megválasztották Delaware államügyészének. Azonban a sors közbeszólt, 2013-ban agydaganatot diagnosztizáltak nála, mely végül a 2015-ben bekövetkezett halálát okozta. Állítólag utolsó kívánsága az volt, hogy apja, Joe Biden induljon el a 2016-os elnökválasztáson. Legalábbis maga Joe Biden ezt állította. Nyilvános szereplései során apja gyakran emlegette, és emlegeti a mai napig, Beau-t, akire egyértelműen első számú örököseként tekintett. Az is egyértelmű, hogy Hunterre nem.

Hunter Biden alkohol- és drogproblémái persze jelentős tehertételt jelenthettek apja politikai karrierje szempontjából. Ezekről Joe Biden egész biztos előbb tudott, mint a közvélemény. Ennek ellenére Hunter Biden karrierje igencsak jól alakult. Jogi diplomát szerzett, és befektetőcégeknél kezdett dolgozni, hamarosan alapított egy lobbicéget. Ezek a vállalatok azzal foglalkoznak, hogy választott politikusokat győznek meg arról, hogy úgy szavazzanak, ahogy az a megrendelőiknek megfelel. Nincs rá bizonyíték, hogy apja, aki akkoriban szenátor volt, egyengette volna az útját, de azért kilóg a lóláb.

2009-ben, miután apját beiktatták mint alelnököt, Hunter Biden visszavonult a lobbitevékenységtől, és folytatta karrierjét a befektetések világában. 2013 májusában jelentkezett tartalékosnak az amerikai haditengerészethez. Rejtélyes, hogy miért. A 33 éves fiatalembernek, aki ráadásul sikeres üzletember hírében állt, aligha hiányzott a sereg. Az ok talán abban kereshető, hogy bátyja akkor már beteg volt, bár a daganatot csak augusztusban diagnosztizálták nála. Talán a Biden család érdekei azt követelték, hogy valaki folytassa Joe politikai karrierjét, és ha Beau az egészsége miatt nem lehetett az, akkor Hunternek kellett előrelépni. Mindenesetre akár magától ment, akár apja unszolására, a haditengerészethez jelentkezni nagy hiba volt. Ott ugyanis rendszeresek a szúrópróbaszerű drogvizsgálatok. A kokainfüggő Hunter Biden csupán hetekig tudta elkerülni a lebukást. A haditengerészettől azonnal kitették a szűrét, az alelnök apjának csupán annyit sikerült elérnie, hogy mindez különösebb botrány nélkül történjen, de ez a siker is csak átmenetinek bizonyult. Ugyan a haditengerészet nem verte nagydobra az eljárást, Hunter egy „jóakarója” kiszivárogtatta a dolgot a sajtónak.

Hunter Bidennek tehát ebben az időszakban nem hiányzott a rivaldafény, talán ezért is döntött úgy, hogy külföldön próbál szerencsét. Üzlettársaival közösen BHR Partners néven létrehozott egy befektetési alapot Kínában, melybe igen jelentős mértékben bevásárolták magukat állami és magántulajdonban lévő kínai nagyvállalkozások. Kínai tevékenysége során, a szenátus nemzetbiztonsági és pénzügyi bizottságának közös jelentése szerint, Hunter Biden üzleti kapcsolatba került a Kínai Kommunista Párt több képviselőjével, illetve az állampárthoz erősen köthető kínai üzletemberek egész sorával.

Az ifjabb Biden kínai üzleteinél talán csak Ukrajnában folytatott tevékenysége tekinthető korruptabbnak. Az a Hunter Biden, akinek a világon semmilyen gázipari tapasztalata nem volt, és életében nem járt a volt szovjet tagköztársaságban, 2014-ben beülhetett az egyik legnagyobb ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsába. Havonta minimum 83 ezer dollár fizetésért. Hunter Biden mellett az ukrán vállalat szerződött egy olyan, washingtoni politikai körökben igen jól ismert jogi tanácsadócéggel, a Boies Schiller Flexnerrel, melyben érdekeltsége volt az ifjabb Bidennek.

Történt mindez abban az évben, amikor Ukrajnában lezajlott a „Majdan” néven elhíresült hatalomátvétel, aminek során nyugatpárti erők elzavarták az oroszbarát és velejéig korrupt, de legitim módon megválasztott Viktor Janukovics elnököt. Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy milyen lelkesedéssel fogadta a nyugati sajtó – az ottani politikusokkal együtt – a 2014-es ukrán fejleményeket. Nos, a Fehér Házban Joe Biden alelnök kapta meg azt a feladatot, hogy „egyengesse Ukrajna útját a demokrácia felé”. Az idősebb Biden olyannyira komolyan vette a feladatát, hogy igen sok időt töltött Kijevben, és nem egy kormányülésen is részt vett – az ukrán elnöknek fenntartott székből vezényelve azt. Egy alkalommal Arszenyij Jacenyuk akkori miniszterelnököt és Petro Porosenko elnököt arra kényszerítette, hogy akaratuk ellenére rúgják ki Viktor Sokin főügyészt. Ezzel Joe Biden később el is dicsekedett egy, a patinás Council of Foreign Relations által szervezett konferencián. Hogy, hogy nem, mindez akkor történt, amikor az általa vezetett ügyészség éppen vizsgálta a Burisma Holdingot. A jelenlegi demokrata elnökjelölt azt állítja, hogy mindezt csupán azért tette, mert Sokin hírhedten korrupt volt. Ami igaz is. Viszont utódja, Jurij Lucenko, ha lehet, még nála is korruptabb. Lucenko kinevezése előtt színes pályát futott be, például négy év börtönre ítélték hivatallal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Janukovics (az ominózus oroszbarát exelnök) részesítette kegyelemben. Sokin egy eskü alatt tett írásos nyilatkozatban azt állította, hogy Joe Biden azért erőszakolta ki a távozását, mert éppen nyomozást folytatott a Burisma ellen.

Ráadásul Hunter Biden még egy prominens orosszal is kétes ügyletbe keveredett. Jelena Baturináról van szó, aki Oroszország egyetlen hölgy dollármilliárdosa, és nem mellesleg annak a Jurij Luzskovnak az özvegye, aki Moszkva polgármestere volt a rendszerváltástól egészen 2010-ig. 2014-ben a hölgy 3,5 millió dollárt fizetett Hunter Biden cégének „tanácsadásért”.

A kokain és az igencsak kétes üzleti ügyek mellett ha röviden is, de kénytelenek vagyunk szót ejteni Hunter Biden magánéletéről. Bár 2017-ig nős, háromgyerekes családapa volt, rendszeresen járt prostituáltakhoz. Legalább egy esetben, az egyik kalandból házasságon kívüli gyermeke született egy sztriptíztáncosnőtől. Az ifjabb Biden egy idő után felfüggesztette annak a gyermektartásnak a fizetését, amelyben a hölggyel megállapodtak – pedig mint láttuk, lett volna miből megtéríteni annak összegét. Mikor a hölgy bíróság elé vitte az ügyet, Hunter letagadta, hogy ő lenne az apa. Teljesen fölöslegesen, hiszen az apasági DNS-teszt egyértelmű eredményt hozott. A bíróság döntését már nem várta meg, peren kívül megegyezett gyermeke anyjával, és kötelezettséget vállalt a gyerektartás jövőbeni folyósítására, és visszamenőleg megtérítette az elmaradt összegeket. Hunter ügyei közül még kiemelkedik az, amikor 2016-ban, házassága alatt, viszonyba kezdett elhunyt bátyja, Beau özvegyével. Nem lehetett egyszerű a karácsonyi vacsora a Biden családban akkortájt.

Itt tartott Hunter Biden ügye október 14-én, amikor a The New York Post című napilap publikált egy cikket, mely túlzás nélkül alapjaiban rengette meg az amerikai közéletet, és hatalmas botránylavinát indított be. Ez az új fejlemény megérdemel egy külön cikket, amit a közeljövőben el is olvashat a kedves olvasó ugyanitt. Azonban most elégedjünk meg annyival, hogy a Hunter Bidennel kapcsolatos legrosszabb feltételezések igazolódtak be ismét, sőt! Különösen káros mindez Joe Bidennek, hisz a Post cikkéből kiderül, hogy az idősebb Biden személyesen is érintett bizonyos kétes ügyekben. A botrány folyamatosan dagad, mindennap újabb fejlemények látnak napvilágot, de a legfontosabb kérdés talán még úgy is feltehető, hogy nem látjuk a történet végét. Hunter Biden jellembeli hibái mellett üzletemberként is a törvényesség határait feszegette. Hogyan választhat meg elnöknek az USA egy olyan embert, aki minden valószínűség szerint tudott fia ügyeiről, és azokat jóvá is hagyta?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére