Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyolc dolog, amit érdemes tudnod Izlandról

Horváth Tamás

2020.11.12. 16:00

Vulkánok, foci, szép lányok, tündérek és manók – a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudnod Izlandról a ma esti Magyarország–Izland Eb-selejtező előtt.

Sorsdöntő mérkőzést játszik csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott Izland ellen a Puskás Arénában. Aki győz a 20.30-kor kezdődő összecsapáson, kijut a 2021-es Európa-bajnokságra (eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány közbeszólt).

A találkozó zárt kapus lesz, azonban az M4-en mindenki figyelemmel kísérheti, hogy mire mennek Szoboszlaiék Izland legjobbjai ellen.

De ha már Izland, összegyűjtöttünk 8 érdekességet a szigetországról, amit érdemes tudnod!

1. Földrajzi fekvés, terület

Izland az Atlanti-óceán északi részén helyezkedik el, Grönland és Skócia között, fővárosa a tengerparton fekvő Reykjavík, amely a világ legészakibb fővárosa.

A szigetország területe 103 ezer négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy 10 ezer négyzetkilométerrel nagyobb, mint Magyarország. Izland a világ országainak terület szerinti rangsorában a 107. (Magyarország a 109.).

Izland fővárosa, Reykjavík

2. Népesség

A lakosság számát tekintve azonban már jóval nagyobb a differencia – ráadásul hazánk javára. Míg Magyarországon 9,7 millió ember él, Izlandon ennek mindössze a 3,6 százaléka, azaz 356 ezer.

Izland ezzel a Föld 181. legnépesebb állama (Magyarország a 93.). A terület és a népességszám eltérő volumenét leginkább a népsűrűség adja vissza: Izlandon egy négyzetkilométerre 3,5 fő jut, Magyarországon 105,1.

Bizony, az izlandi lányok is szépek

3. Tündérek és manók

Habár az izlandiak többsége evangélikus vallású, egy 1998-as felmérés szerint a lakosság 54,4 százaléka hisz a tündérek és a manók létezésében. Néhány évvel ezelőtt egy útépítést is le kellett állítani, mert a tiltakozók szerint a készülő út megzavarta volna a tájon élő tündérek és manók életét.

Manók házai Izlandon

4. A tűz és a jég országa

Izlandot a tűz és a jég országaként, a földtörténet múzeumaként is emlegetik. Ennek oka, hogy területének 10%-át masszív jégtakaró borítja, s többek között itt található Európa legnagyobb összefüggő (8500 négyzetkilométer területen elterülő) jégmezeje, a Vatnajökull, helyenként 1000 méteres vastagságával.

Ami pedig a tüzet illeti, Izlandon mintegy 140 vulkán található, amelyek közül több mint 20 ma is működik. Legnevezetesebb vulkánja az 1491 méter magas Hekla.

A Hekla vulkán a mai napig aktív

5. Oktatási rendszer

Az izlandi oktatási rendszer meglehetősen liberálisnak számít, az iskolákban 1-től 10-ig osztályozzák a tanulók teljesítményét, nem létezik sem bukás, sem pedig évismétlés, sőt még a hiányzások száma sem befolyásol semmit.

Izlandon 7 egyetem működik, a legtöbb szakon angol nyelven is elérhető az oktatás, a külföldi hallgatók nagy száma miatt.

Pillanatkép egy izlandi iskolából

6. Gasztronómia

Az izlandi étkezés legalapvetőbb elemeit a tenger gyümölcsei adják, így a tőkehal, a pisztráng, a kagyló és a rák is gyakran szerepel a fogások között. A húsfélék közül a bárányból készített ételek jelennek meg legtöbbször az asztalon. A perzselt birkafej és a bárányfejleves közkedvelt étel az izlandi lakosság körében.

A sókészítésnek is nagy hagyománya van az országban, többek között lávasót, medvecukros, izlandi kakukkfüves, illetve füstölt sófajtákat is kóstolhat az, aki Izlandra látogat (szigorúan csak a koronavírus-járvány vége után!).

Az izlandi konyha egyik specialitása, a perzselt birkafej

7. Nyelv

Izland hivatalos nyelve az izlandi, amely sok hasonlóságot mutat a feröeri és a norvég nyelvvel is. Sőt, gyakorlatilag az ónorvégból fejlődött ki. Annak ellenére, hogy a mai izlandi nyelv rengeteg speciális, sajátos karaktert használ, írásmódja latin betűs.

Nem egyszerű az izlandi nyelv, de aki tud ónorvégul, jobb esélyekkel indul

8. Sport

Mégiscsak a ma esti focimeccs kapcsán került elő Izland, szóval a nyolc érdekesség közül nem maradhat ki a sport sem. Izlandon – Magyarországhoz hasonlóan – a legnépszerűbb sport a labdarúgás. Az elmúlt években a népességszámhoz képest óriási sikereket ért el az izlandi labdarúgó-válogatott: a 2016-os Eb-re és a 2018-as vb-re is kijutottak. Az előbbi tornán a csoportban Magyarországgal is megmérkőztek, Sævarsson öngóljával a 88. percben mentettük 1-1-re a találkozót.

A foci mellett a kézilabdában is jeleskednek az izlandiak, férfiválogatottjuk a 2008-as pekingi olimpián ezüst-, a 2010-es ausztriai Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett.

Izland–Magyarország Eb-meccs a 2016-os kontinensviadalon. Itt éppen egyenlítünk

Szép és izgalmas ország Izland, de azért ma este természetesen:

HAJRÁ, MAGYAROK!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére