Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezeket érdemes tudni az iszlám radikalizmus elleni francia törvénytervezetről

888

2020.12.10. 18:15

A Macron kormánya által előterjesztett vitatott törvénytervezet szerintük nem a vallások ellen irányul, hanem a szabadságjogokat kívánja megvédeni a radikális iszlámmal szemben.

Az utóbbi hónapokban a francia politikában ismét a radikális iszlamisták elleni harc vált a legfontosabb kérdéssé, az ősszel ugyanis Franciaország négy hét alatt három radikális iszlamista támadást is elszenvedett – írja a Politico.

Nem beszélve arról, hogy a Via Voice közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a franciák 88 százalékát nyugtalanítja az iszlamizmus erősödése.

A most előterjesztett francia törvényjavaslat „A köztársaság értékrendjének tiszteletben tartását elősegítő törvény” címet viseli. A tervezetet természetesen rengetegen támadták, mondván, az „sérti a szabadságjogokat”, a francia kormány szerint azonban pont hogy azok védelméről szól.

„Ez a törvénytervezet nem a vallások elleni szöveg, nem is kifejezetten a muzulmán vallás elleni. Éppen az ellentéte, a szabadság, a védelem törvénye, a vallási fundamentalizmussal szembeni emancipációs törvény” – mondta Jean Castex francia miniszterelnök.

A köztársaság célja megvédeni magát olyan jelenséggel szemben, mint a gyerekek kivétele az iskolából azért, hogy szeparatista oktatásban részesüljenek a vallási hittérítési akciókat folytató sportegyesületeknél vagy a külföldi befolyást közvetítő vallási helyeken – fogalmazott.

Castex a Le Monde-nak adott interjújában említett olyan példákat, mint hogy a muszlim gyerekek

nem hajlandók játszani nem muszlimokkal, vagy a Koránt szavalják, miközben befogják a fülüket a zeneórán.

 

Az ötven passzusból álló szöveg a „köztársaság elveinek megerősítését” célozza annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy vallási vagy etnikai hovatartozás alapján egyes csoportok elkülönülhessenek a társadalmon belül.

Hivatalos adatok szerint jelenleg 62 ezer tanuló, az iskolásoknak kevesebb mint egy százaléka nem oktatási intézményben, hanem az otthonában tanul. Ez kétszer annyi, mint 2016-ban. Közülük mintegy ötezren vallási meggyőződésből nem járnak iskolába.

A kormány a törvényben az otthon tanulást elviekben megtiltja, de továbbra is engedélyez kivételeket, elsősorban egészségi okokból, valamint élsportolóknak és művészeknek.

A törvény lehetőséget teremt a vallási egyesületek finanszírozásának szigorúbb ellenőrzésére. A legvitatottabbakat a közelmúltban feloszlatta a kormány, és jelezte, hogy szeparatizmus gyanúja miatt több tucat mecset átvilágítását is megkezdte.

A tervezet létrehozza az internetes gyűlöletkeltés szabálysértését, és külön szankciókat vezet be a hivatalos személyek és a képviselők elleni fenyegetések, erőszak, megfélemlítés büntetésére, valamint megerősíti a világnézeti semlegesség elvét minden közszolgálati dolgozó számára, például az állami vasúttársaság vagy a repterek alkalmazottainak is.

A törvény büntetni fogja a szüzességi igazolást kiállító orvosokat, és megerősíti a poligámia és a kényszerházasság elleni intézkedéseket is.
Nincsenek adatok a Franciaországban végrehajtott szüzességi vizsgálatok számáról, sem statisztikák a kényszerházasságokról. Civil szervezetek azonban 200 000-re teszik Franciaországban a kényszerházasságok számát.

A tervezet a következő év elején kerül a parlament elé.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére