Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Nem kell tartani a védőoltástól!

888 - Origo

2020.12.30. 12:45

Egyre több koronavírusos betegeket kezelő orvos és ápoló kapja meg a védőoltást, amelyeket már 21 oltóponton adnak be – hangzott el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján az Origo tudósítása alapján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az oltási tervről, és arról is, hogy nagyon biztonságosak a koronavírus elleni védőoltások, nem igaz, hogy a semmiből fejlesztették ezeket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a járványkezelés legkedvezőbb híre, hogy reggel 70 ezer vakcina érkezett, ez további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A COVID-osztályokon dolgozók közül már sokakat beoltottak. Először 5 helyen kezdtük az oltást, 10 ezer adaggal, a mai naptól 21-re bővül az oltóhelyek száma – emelte ki.

Hozzátette, újabb körrel bővül a háziorvosok oltakozási lehetősége, mert ezt a vakcinaszám (70 ezer) lehetővé teszi. A vakcinainfo.gov.hu-n és a koronavirus.gov.hu-n teszik közzé az oltóhelyek számát. Néhány napon belül pedig újabb bővítés lesz,

jövő év legelején már 25 helyen fognak oltani,

és következnek a szociális intézményekben dolgozók, majd mások.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy már közel 600 ezren regisztráltak az oltásra. 462 ezren a honlapon, 136 ezer nyugdíjas pedig levélben. Aki még nem küldte vissza a levelét, az a jövőben is megteheti. Szigorú rendje van a védőoltás beadásának.

Aki jelentkezik először kap egy kérdőívet, ez arra szolgál, hogy van-e valami kockázata a védőoltás beadásának, például előző védőoltás reakciói, vagy alapbetegségek.

Ezek alapján dönt az oltóorvos a COVID-vakcina beadásáról. Továbbá az illetőnek alá kell írni egy papírt arról, hogy szeretné beoltatni magát.

Müller Cecília kiemelte, hogy

nem létezik olyan védőoltás, amelyik 100%-ban megvéd, de ennek ellenére ő javasolja a Covid-vakcina beadatását.

Két oltás biztosítja az immunitás kialakítását, az első oltás után 21 nappal kell beadni a másodikat. A második beadása után 1 héttel alakul ki a majdnem teljes védettség.

Az országos tisztifőorvos véleménye szerint

nem kell tartani a védőoltástól.

A mostani oltásnak van előzménye, mert a SARS1 és a MERS-járvány idején sok kutatómunkát végeztek, tehát nem igaz, hogy a semmiből fejlesztették ki most a COVID-vakcinát. Majd külön köszönetet mondott a magyar Karikó Katalinnak, aki részt vett az oltás fejlesztésében.

Elmondta, hogy minden védőoltásnak van mellékhatása, de ezek enyhék, pl. izomfájdalom, bőrpír, és maguktól elmúlnak. Nagyon ritkán fordul elő allergiás reakció, de erre is felkészültek az oltóhelyek, helyben ezt lehet kezelni.

Tájékoztatott, hogy 3489 embert oltottak be eddig az első 4 napon.

Müller Cecília továbbá köszönet mondott az oltást vállaló egészségügyi dolgozóknak. Hozzáfűzte:

az oltás után 15 percet kell az oltóközpontban maradni, majd az oltásról egy kártyát kap a beoltott, amin szerepelnek a személyes adatai, és hogy mikor kell a második oltásra jelentkezzen.

 

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta:

226 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályának figyelmen kívül hagyása miatt.

92 személyt figyelmeztettek, 41-gyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 61-gyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Tegnap egy üzletet zártak be a szabályok megsértése miatt, így összesen 105-re emelkedett ez a szám. Az elmúlt 24 órában 324-en szegték meg a kijárási tilalmat, ketten kutyasétáltatás miatt. Összesen 18 705 személlyel szemben intézkedtek már.

Kiss Róbert kérdésekre válaszolva elmondta, hogy aki Németországból jön haza, az is hatósági házi karanténba kerül, függetlenül attól, hogy Németországban is megjelent a vírus mutációja.

Müller Cecília közölte:

a halottak átlagéletkora 76 év,

csupán 3 százalékuknál nem találtak kísérőbetegséget.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére