Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom

888 - Origo

2021.01.29. 08:30

Nem lett volna szerencsés, ha feladjuk az elmúlt három hónapos eredményeket. Ha túl korán jönnek a feloldások, akkor a semmibe hullanak az elért eredmények – mondta a kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki interjúban.

 

Orbán Viktor a beszélgetés elején közölte, hogy nem a nemzetközi szervezetek véleménye alapján döntöttek a korlátozások meghosszabbításáról. Meghallgatták a szakembereket, persze szabadulnánk ebből a helyzetből – tette hozzá.

Hozzátette, hogy fájó szívvel kellett igazat adnia a járványügyi szakembereknek, ugyanis

nem lett volna szerencsés, ha feladjuk az elmúlt három hónapos eredményeket. Ha túl korán jönnek a feloldások, akkor a semmibe hullanak az elért eredmények”.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy a harag és az indulatok itt másodlagosak. A vezetőknek az is a felelősségük, hogy amikor mindenkit elragadnak az indulatai, akkor kell a legnyugodtabbnak maradniuk.

Sokan mondták, hogy a kijárási tilalom esetén lehetett volna lazítani, de most a vakcinabeszerzésen kell dolgozni.”

Hozzátette, hogy míg Nyugat-Európában számos ország azt választotta, hogy folyamatosan ügyeskedik a szigorításokkal, addig mi november óta ugyanabban a rendszerben élünk.

Orbán Viktor szerint a végén le akarják szúrni a vírust, és akkor felszabadulunk. Ha nincs törés-zúzás, akkor a hatóságok ne tartóztassanak le senkit – mondta a kormányfő. Továbbá arra kért minden türelmetlen embert, hogy ne nyissanak ki, mert

a vírust át fogják adni, és emberek fognak belehalni a járványba”.

Elmondta, nem az a megoldás, hogy kimennek, és megsértik a szabályokat, mert az 150 ezer és 1 millió forint közötti bírsággal jár, ráadásul az éttermeket is be fogják zárni. De megnyugtatott mindenkit, hogy az érintettek megkapják a támogatásokat.

Elárulta, hogy az oltás jelenleg jól halad, a szociális intézményekben lévők beoltása történik, amivel a hétvégén végeznek is.

Minden a vakcinán múlik, és ez a gazdaság kulcskérdése is. 1459 új beteg volt, és 83 ember halt meg tegnap – mondta el a kormányfő.

Hozzátette, hogy a regisztrációalapú oltás már a jövő hét elején megkezdődik, azokat hívják be, akik korábban regisztráltak.

Ez egy új szakasz, nagy kérdés, hányan regisztráltatják magukat. Továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy oltassa be magát”

– mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy ő maga a kínai vakcinában bízik, így azt várja meg. Választását azzal indokolta, hogy ezt a vírust legrégebb óta a kínaiak ismerik.

Ugyanakkor Orbán Viktor elmondta, hogy bármennyire is aggódik valaki a saját és a szerettei életéért, meg kell várnia a sorát.

A kormány tagjainak is ki kell várniuk a sorukat, nagyon rossz lett volna, ha a kormány tagjai oltatják be magukat elsőként. Vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek is”

– tette hozzá.

A miniszterelnök számára Szerbia a leginspirálóbb ország, ahol kínai vakcinával is oltanak, beoltottság tekintetében európai viszonylatban az elsők között van. Uniós állam nincs az elsők között, az uniós vakcinabeszerzési módszer miatt. Elmondta, mindennap külön jelentést kér, hogy mi történik Szerbiában, hányan kapták meg a kínai vakcinát, hogy érzik magukat a beoltottak, és főleg hogy hogyan érzik magukat a szerbiai magyarok.

Az a beidegződés, hogy a Nyugat jó, a Kelet meg rossz, már értelmét veszítette. A világ mindkét felén vannak kiváló szakemberek, akikben bízni kell. Jó hír, hogy ma vagy holnap sikerül szerződést kötni a kínaiakkal a vakcina szállítással kapcsolatban.”

Ha március közepéig, végéig nem jön kínai és orosz vakcina, akkor 880 ezer ember beoltását tudják megvalósítani, ha pedig jön, akkor ennek a többszörösét.

Húsvét környékén lesz fontos dolga a kormánynak, akkor fog tárgyalni, hogy mekkora nyitás legyen, mert akkorra már valószínűleg elegendő ember be lesz oltva.”

 

Orbán Viktor közölte, hogy minden erővel a vakcina beszerzésére koncentrálnak, és ezt követően lehet a különféle nyitási opciókról beszélni. Brüsszel kapcsán azt mondta, hogy most nem a „gyepálás” ideje van.

A gazdaság újraindításában jól fog teljesíteni Brüsszel. Nem tudjuk, milyen játszmák zajlanak Brüsszelben”

– tette hozzá.

Korábban a vakcinabeszerzés nemzeti jogát átadtuk Brüsszelnek, ezt a döntést meghoztuk, most már eső után köpönyeg – tette hozzá.

Egyelőre nem a szétosztás rendje a kérdés, hanem hogy nincs mit szétosztani”

– mondta.

Nem állhatunk az egyetlen nyugati lábra – mondta a kormányfő. Hoztunk számos gazdasági döntést, és hoztunk óriásiakat is – jelentette ki Orbán Viktor. – Amikor lesz elég vakcina, akkor újra kell indítani a gazdaságot. Eddig 6000 milliárd forintról döntöttünk.

Kiemelte, hogy vannak olyan települések, ahol nincs bolt, és most döntöttek arról, hogy ezen változtatnak.

Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszellel a legszorosabb mértékben együttműködnek a zöldgazdaság és a digitalizáció területén, még akkor is, ha a migráció kérdésében nem értenek egyet. Kilenc terület között osztottuk szét a rendelkezésre álló forrásokat. A legfontosabb, hogy ennek a gazdasági újraindítási akciótervnek a legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz.

Olyan egyetemi fejlesztések indulnak a következő években, amilyenekre nem volt még példa, 1500 milliárd forintot fektetnek majd be”

– árulta el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére