Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

További oltóanyag megvásárlását jelentette be az Európai Bizottság

888 - MTI

2021.02.17. 17:10

Az Európai Bizottság további 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

 

Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá az oltóanyag-beszerzésről a Moderna vállalattal kötött első szerződést, amely összesen 160 millió adag koronavírus elleni vakcina megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint

a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében.

Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba – közölték.

A Modernával kötött újabb szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-portfóliót, amelybe a Moderna (460 millió adag) mellett a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag) és a CureVac (405 millió adag) vállalatokkal aláírt vakcinabeszerzések szerepelnek.

Emellett az uniós bizottság december közepén az amerikai Novavax vállalattal folytatott megbeszéléseket is lezárta a koronavírus elleni lehetséges oltóanyagáról, a tervezett szerződés 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását tenné lehetővé az Európai Unió számára.

Az uniós oltóanyag-portfólió legalább 2,6 milliárd adag vakcinához biztosít hozzáférést Európának, illetve lehetővé teszi, hogy vakcinákat tudjon juttatni a szomszédjainak és partnereinek is”

– fogalmazott Von der Leyen.

Az Európai Bizottság a BioNTech és a Pfizer vakcinájának december 21-én, a Moderna oltóanyagának január 6-án, az AstraZeneca vakcinájának január 29-én adott feltételes uniós forgalomba hozatali engedélyt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére