Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Holnap kezdődik Gyurcsány bűnöző ügyvédjének büntetőpere

888.hu - Origo

2021.03.01. 09:45

Hosszú idő és Gyurcsány elítélt bűnöző ügyvédjének rengeteg jogi trükkje után március 2-án megkezdődik a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba pere. Most bemutatjuk, hogyan jutottunk el idáig, és milyen bűncselekményeket követhetett el Czeglédy, akit korábban egyszer már jogerősen elítéltek. Fontos kérdés: vajon pártfinanszírozásra használhatták a csalással szerzett pénzt?

 

Az 1976-ban Szombathelyen született Czeglédy politikai karrierje 1996-ban kezdődött, amikor belépett a helyi MSZP-be. Ezekben az években iskolaszövetkezetet alapított, és munkaerő-kölcsönzésbe kezdett. Az ügy azonban meglehetősen rosszul végződött Czeglédy számára – írta az Origo.

Czeglédyt egyszer már jogerősen elítélték

A kilencvenes évek végén lett tagja a szombathelyi képviselő-testületnek, 2006-tól alpolgármester is volt a baloldali városvezetésben. Az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.

A törvénysértést 8,3 millió forintnyi fiktív számla kiállítása jelentette, amit az adóhatóság nyomozói lepleztek le.

Az akkor huszonöt éves szocialista politikus megpróbálta elhárítani a felelősséget, ám 2002-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott – írták.

A Rébuszt és utódait, például a Rébusz 2.0-t akkoriban a Medgyessy Péter kormányzása idején feltörekvő és az MSZP-t fokozatosan maga alá gyűrő

Gyurcsány Ferenc humán aranytartalékának nevezték,

sokak szerint ugyanis a diákmunkások közül válogatták ki a szocialisták új, Gyurcsányhoz hű fiatal aktivistáit. A Rébusz 2.0 egyébként 2007-ben APEH-szégyenlistára került.

Czeglédy Csaba már nagyon régóta képviseli különböző ügyekben Gyurcsány Ferencet – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Szándékosan kerülhették el a közterhek megfizetését

Czeglédy Csaba azon ügye, amiért most bíróság elé kell állnia, meglehetősen kiterjedt és szövevényes. Ezt jelzi, hogy egy 166 oldalas vádirat készült a többéves nyomozás eredményeként. A vádirat szerint Czeglédy 2011-től úgy alakította át cége, a Human Operator által nyújtott szolgáltatások struktúráját, illetve ezzel egyidejűleg a kft.-t zrt.-vé, hogy a szolgáltatás kapcsán felmerülő közterhek megfizetését szándékosan elkerüljék. Czeglédy Csaba még első iskolaszövetkezetében, a Rébuszban és annak jogutód szövetkezeteiben dolgozó régi ismerősei által Bodajktól Makóig terjeszkedő iskolaszövetkezet-hálózatot épített ki – írta a lap.

A vádiratban összesen kilenc iskolaszövetkezet és két úgymond koordináló cég szerepel. Voltak szövetkezetek, amelyeket Romániába, illetve Szlovákiába „menekítettek át”: oda helyezték át a székhelyüket, vagy ott nyitottak fióktelepet.

A munkavállalókat mindig más szövetkezethez jelentették be, pakolgatták őket egyikből a másikba, úgy, hogy a strómanok által létrehozott vagy átvett és irányított szövetkezetek pecsétjeit, aláírás-bélyegzőit, sőt kódjait, ügyfélkapuit is Czeglédy cégének, a Human Operatornak a munkatársai kezelték. A vádiratból az is kiderül, hogy 2015 januárjától, amikor bevezették a fordított áfát, a Human Operator nem fogadhatott volna be bruttó számlákat, ennek ellenére ezt tették, az áfát viszont különböző hivatkozásokkal már nem fizették be, mégis visszaigényelték – közölték.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére