Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztrália az uniós vakcinaexport-tilalom elleni összefogást tervez

MTI, 888.hu

2021.03.09. 12:35

Ausztrália össze akar fogni más országokkal annak érdekében, hogy a koronavírus ellen az AstraZeneca gyógyszergyártó cégtől megrendelt 250 ezer adag vakcinát az Európai Unió engedje leszállítani – közölte az ausztrál kereskedelmi miniszter egy keddi interjúban.

 

A svéd–brit gyógyszergyártó a múlt héten kért engedélyt az olasz kormánytól arra, hogy Róma melletti üzeméből 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába. Az olasz kormány visszautasította a kérést, az Európai Bizottság pedig támogatta ezt, arra hivatkozva, hogy a cég nem teljesítette az uniós tagországokba irányuló szállítási kötelezettségeit. A döntést a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelmének nyomon követésére szolgáló, január végén kidolgozott exportfelügyeleti mechanizmus keretében hozták meg. Ebben az Európai Bizottság legalább 150 exportkérelmet hagyott már jóvá, ez volt az első elutasítás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök ezután azt mondta: megérti a döntést, hiszen Európában, és kifejezetten Olaszországban, sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint Ausztráliában, de kérte az EU-t, hogy gondolja át még egyszer.

Dan Tehan ausztrál kereskedelmi miniszter kedden „vakcinaprotekcionizmusnak” minősítette az európai döntést, és aggasztónak nevezte, hogy szerinte ez a jövőben is előfordulhat. Ezért

az ország össze akar fogni Kanadával, Japánnal, Norvégiával és Új-Zélanddal az EU-val szembeni nyomásgyakorlás érdekében”

– jelentette ki.

A helyi média értesülése szerint Tehan ez ügyben már az unióval és Ngozi Okonjo-Iwealával, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatójával is tárgyalt.

A nyomásgyakorlásban az úgynevezett Ottawai Csoport játszaná a főszerepet, egy WTO-tagországokból álló csoport Kanada vezetésével, amelynek az EU is tagja.

A miniszter szerint

az is aggasztó, hogy a szállítás elmaradása miatt Ausztrália nehezebben tud segíteni oltóanyaggal a térségbeli kisebb országoknak, amelyek még nehezebben tudnak kiharcolni maguknak szállítmányokat.

Ausztrália eddig 300 ezer adag oltóanyagot kapott az AstraZenecától, és pénteken megkezdték az oltást a vakcinával. Hatósági becslések szerint ez, valamint a Pfizertől érkezett szállítmány kitart addig, amíg fel nem tornásszák a hazai termelést március végén. A várakozások szerint összesen ötvenmillió adag vakcinát gyárthatnak Ausztráliában, és október végéig a felnőtt lakosság nagy részét beoltják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére