Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább nő az oltási kedv, a keleti vakcinák népszerűbbek az AstraZenecáénál

888.hu, vg.hu

2021.03.22. 07:30

2020 decembere óta megduplázódott azoknak az aránya, akik tervezik, hogy beadatják maguknak a vakcinát.

 

 

A magyaroknak már több mint kétharmada (69 százalék), tehát öt és fél millió ember tervezi beoltatni magát, vagy már be is oltották – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. A Pfizer vakcinája a legnépszerűbb, azonban a keleti oltások népszerűbbek az AstraZenecáénál – közölte a vg.hu.

Év eleje óta folyamatos emelkedés tapasztalható az oltási kedv kapcsán.

2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik beadatni a vakcinát,

vagy esetleg már be is vannak oltva. Ez az arány jelenleg 69 százalék, tavaly decemberben 35 százalék volt.

Továbbra is az idősebbek és a nagyobb településeken élők körében a legmagasabb az oltakozási kedv, de szinte minden vizsgált csoport esetében növekedést tapasztaltak. Ez nem meglepő, hiszen már több mint másfél millióan megkapták az oltást Magyarországon, és komolyabb mellékhatások nem jelentkeztek náluk, így a közvetlen hozzátartozók és az ismerősök pozitív tapasztalatai tovább növelik a bizalmat a vakcinában.

A Pfizer vakcinája a legnépszerűbb a magyarok körében, 61 százalék beadatná magának, sőt 6 százalék csak ezt az oltóanyagot fogadná el.

Legkevésbé az AstraZeneca vakcinája népszerű a magyarok körében, 37 százaléknyian oltakoznának vele, és mindössze 1 százaléknyian választanák kizárólag az angol–svéd terméket. A keleti vakcinák népszerűbbek az AstraZenecáénál, mind a kínai Sinopharm, mind pedig az orosz Szputnyik V oltóanyagot a megkérdezettek fele beadatná (50, illetve 48 százalék).

Komoly törzsbázisa is van a két vakcinának, a kínai esetében 5 százaléknyian, az orosz esetében pedig 3 százaléknyian mondták azt, hogy csak ezzel oltakoznának. A Moderna termékét is nagyságrendileg annyian választanák, mint a két keleti oltóanyagot (53 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. március 16. és 17. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra, nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére