Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Az oltóprogram jól halad, de nincs elég vakcina

MTI, 888.hu

2021.03.24. 16:16

Megkezdődik a kritikus infrastruktúrában dolgozók, továbbá az áramellátási és tömegközlekedési szolgáltató vállalatok munkatársainak beoltása – jelentette be szerdán Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

 

A járvány gyors terjedése miatt úgy döntött az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport, hogy az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozók, a regisztrált idősek, a krónikus betegek, továbbá a védekezést irányító rendőrök és katonák oltását szerdától kiterjesztik a Budapesti Közlekedési Központ, a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottakra.

A 65 év felettiek korábban már megkezdett oltása továbbra is tart az oltóhelyeken és a háziorvosi rendelőkben”

– mondta a tiszti főorvos.

A védőoltási program végrehajtása az oltópontokon és a háziorvosoknál is a vakcinák beérkezésének ütemében folyik. Eddig 1 696 000 embert oltottak be, közülük 494 520-an a második oltást kapták meg. A nehezen mozgó páciensek oltását a háziorvos az otthonukban végezheti el, telefonos egyeztetés után.

Müller Cecília szerint

az oltóprogram jól halad, de nincs elég vakcina”.

Az új kínai, illetve az indiai oltóanyag egyaránt vektorvakcina, az előbbi humánadenovírus-alapú, az utóbbit pedig az AstraZeneca licence alapján gyártják. A vakcinák behozatalát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tette lehetővé. A lehetséges szállításokról még tartanak a tárgyalások.

A Janssen-vakcina várhatóan április második felében érkezik Magyarországra,

az oltóanyag mennyiségéről csak a szállítás előtt néhány nappal kapnak tájékoztatást.

A lényeg, hogy minél több oltóanyag legyen az országban, és minél gyorsabban végrehajtható legyen az oltási terv – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

A járványügyi adatok a megfeszített védekezés ellenére romlanak.

Az elmúlt 24 órában 7587 új fertőzöttet regisztráltak, 249 beteg elhunyt, 11 805 koronavírusos pácienst ápolnak kórházban. A 11. héten a fertőzöttek átlagéletkora nem változott, 46 év. Az új fertőzöttek 55 százaléka volt nő, 23 százaléka a 40–49 éves, 17 százalékuk az 50–59 éves, 15 százalékuk a 30–39 éves, 12 százalékuk pedig a 20–29 éves korosztályból került ki. A 11. héten 56 446 új fertőzöttet regisztráltak, 962-vel többet, mint a megelőző héten.

Országosan stagnál a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége. Salgótarjánban, Tatabányán és öt Budapest környéki településen viszont enyhe csökkenés tapasztalható – közölte a szakember.

A magyarországi települések 99 százalékát érinti a járvány.

A legtöbb fertőzést Budapesten, Pest és Fejér megyében tapasztalták.

A legnagyobb ütemben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém megyében nőtt a fertőzöttek száma a 11. héten. A fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében kissé mérséklődött a járvány terjedésének üteme – ismertette az adatokat.

Müller Cecília szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a megfertőződést, a kórházba, illetve intenzív osztályra kerülést. Ezért lehetővé tették, hogy a háziorvosok is felírják a vírus szaporodását gátló favipiravirt, amelyet ha idejében alkalmaznak, elkerülhető a súlyos szövődmények kialakulása. Ebből már 37 ezer dobozt rendeltek a háziorvosok.

A tiszti főorvos kifejtette,

minden gyógyszer, az összes vírusellenes szer, terápiában használt anyag, módszer elérhető Magyarországon

annak érdekében, hogy hatékonyan gyógyíthassák a betegeket.

A csütörtöktől hatályos kormányrendelet alapján a megyei intézmények – kórházak, egyetemi klinikai központok, fővárosi centrumkórházak – hatásköre kiterjed valamennyi egészségügyi tevékenység ellátására. Ezek az intézmények fogják irányítani az önkormányzati rendelőket, szükség esetén a háziorvosokat is, úgy, hogy az oltási program végrehajtása zavartalan maradjon.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az ellátórendszer rendkívüli terhelésnek van kitéve. Ennek csökkentéséért mindenki akkor teheti a legtöbbet, ha betartja a higiénés szabályokat, igyekszik elkerülni a fertőzést, és él az oltás lehetőségével.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére