Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európai Szuperliga: temetés lesz, vagy feltámadás?

Jánosy Károly

2021.04.21. 11:00

Élt három napot. Lehet, hogy ezt a feliratot vésik majd az Európai Szuperliga (ESL) készülő sírjára? Már amennyiben tényleg eltemeti a 12 alapító labdarúgóklub a hét végén létrehozott versenysorozatot. Az éjszaka folyamán a szurkolók felháborodott hangja és egyelőre ismeretlen ellenérvek hatására visszavonulót fújt hat angol csapat.

 

Az első hivatalos visszatáncoló a Manchester City volt. Példáját a Chelsea követte, majd gyors egymásutánban a másik négy angol klub – az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham – is jelezte hasonló szándékát. Mint ismeretes, a 15 csapatosra tervezett Európai Szuperliga megalakítását vasárnap éjjel jelentették be, de a gondosan kimunkált (?) ötlet ellen azonnal tiltakozni kezdtek. Főleg a futball őshazájának tekintett Angliában akadtak ki a szurkolók, a sportág jelenlegi és hajdani ikonjai, de Boris Johnson miniszterelnök is nemtetszését fejezte ki az ötlettel kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy a világ, illetve az Európa labdarúgását irányító két szervezet, a FIFA és az UEFA azonnal szankciókat helyezett kilátásba a szakadárok megregulázása érdekében.

A Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson a közösségi médiában tudatta, hogy csapata „kollektív álláspontja” szerint nem akarják, hogy a szuperliga létrejöjjön. Az Arsenal nyílt levélben kért bocsánatot a szurkolóitól, és a Tottenham elnöke, Daniel Levy azt mondta, hogy a klub sajnálja a javaslat által okozott „aggodalmat és zaklatottságot”.

Jelzésértékű a Liverpool közleménye, amelyből kiderül, hogy az elemi felháborodás komoly hatással volt a klub mögött álló pénzügyi körökre, amelyek – nyilván saját jól felfogott érdekükben – nem akarták erőből lenyomni a szurkolók torkán a szuperligát. „A Liverpool FC megerősíti, hogy az Európai Szuperligában való részvételre irányuló tervünkről lemondtunk. Az elmúlt napokban a klub értékes tanácsokat kapott a kulcsfontosságú részvényeseitől, amiért szeretnénk köszönetet mondani” – szól a Liverpool rövid közleménye.

Az angolok visszalépését persze jobban megvilágítja az a tény, hogy az angol Labdarúgó-szövetség (FA) kijelentette, hogy amelyik csapat részt vesz a szuperligában, nem szerepelhet semmilyen más hazai versenysorozatban. Persze az sem az új liga malmára hajtotta a vizet, hogy a meghívó ellenére a Bayern München és a Paris Saint-Germain eleve nem repesett az örömtől az invitálás kézhezvételekor. A sok kihátráló példáját alighanem többen is követik majd, máris arról szólnak a hírek, hogy az olasz front is ingadozik, állítólag a Milan is venné a kalapját.

Nem adják fel

A bevezetőben használt feltételes mód jogosnak tűnik, hiszen a szuperliga elkötelezett hívei nem adják fel. „A jelenlegi körülmények között át kell gondolnunk azokat a lépéseket, amelyek a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy átalakítsuk a tervezett sorozatot” – írta közleményben az ESL, amely jelezte: az angol klubok távozása ellenére határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert a jelenlegi rendszer nem működik.
„A mi javaslatunknak az a célja, hogy lehetővé tegye a sportág fejlődését, miközben erőforrásokat és stabilitást generál a teljes futballpiramis számára, ideértve azoknak a pénzügyi nehézségeknek a leküzdését, amelyeket a labdarúgás közössége a világjárvány következtében tapasztalt.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére