Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország kész nagyobb szerepet vállalni az afrikai biztonság megteremtésében

888.hu

2021.09.10. 21:30

Magyarország kész az eddiginél nagyobb szerepet vállalni az afrikai biztonság megteremtésében, a terrorfenyegetés mérséklése ugyanis csökkentené a migrációs nyomást is – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután francia kollégáját, Jean-Yves Le Driant fogadta.

 

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón üdvözölte a látogatást, és rámutatott, hogy utoljára tizenkilenc éve járt francia külügyminiszter Budapesten. Majd arról számolt be, hogy bár az európai kérdésekben zajló viták során nincs mindig azonos állásponton Magyarország és Franciaország, a felek együttműködésében számos sikeres terület van, sok meghatározó ügyben nagy az egyetértés.

Elsőként az európai emberek biztonságának szavatolását emelte ki, mondván, az afganisztáni nemzetközi beavatkozás kudarcát követően világszerte megnőtt a terrorfenyegetettség és a bevándorlási hullámok valószínűsége.

Aláhúzta:

Meg kell akadályozni, hogy újabb illegális migrációs áradat érje el az Európai Uniót, a magyar kormány álláspontja szerint minél távolabb húzzuk meg a védvonalakat, annál jobb.”

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a délről érkező nyomás egyik kiváltó oka a szubszaharai térségben fennálló terrorveszély, ezért Magyarország készen áll fokozni a hozzájárulását a régió biztonságának megteremtéséhez.

Elmondta, hogy jelenleg húsz magyar szolgál az EU mali kiképző missziójában, de Magyarország kész további katonákat küldeni a mali hadsereget támogató európai erőkhöz (Takuba) is, négyszeresére növelve az ottani magyar kontingens létszámát. Ehhez a kormány hamarosan a parlament felhatalmazását fogja kérni.

A miniszter szerint a második terület az energiabiztonság, amelynek garantálásában mindkét országban fontos szerepet játszik a nukleáris energia, ezért a két kormány közösen lép fel minden európai fórumon az ezzel szembeni negatív diszkrimináció ellen. Megemlítette a vállalati szintű együttműködést is, mivel több francia cég fontos megbízásokat kapott a paksi bővítésben, és kiemelte, hogy atomenergia nélkül gyakorlatilag lehetetlen a klímacélok elérése.

Ezt követően a beruházásokról beszélt, leszögezve, hogy

a francia vállalatok jelentik a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon.

Ezek közül tizenhárom a koronavírus-járvány miatti válság alatt is hétmilliárd forintnyi beruházást hajtott végre a kormány támogatási programjának köszönhetően, megvédve háromezer munkahelyet.

Végezetül pedig a védelmi ipari együttműködést nevezte meg, és emlékeztetett arra, hogy a magyar honvédség harminchat helikoptert vásárolt az Airbustól, s a vállalat jelenleg alkatrészgyárat épít Gyulán. Emellett közölte, hogy megállapodtak a stratégiai együttműködés megindításáról az űriparban is.

Jean-Yves Le Drian üdvözölte a magyar részvételt a Takuba harccsoportban, és a terrorizmus elleni harcnak, az európai biztonság erősítésének, illetve az EU stratégiai autonómiájának fontosságát hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a másfél órás négyszemközti találkozón több témát érintettek, voltak köztük olyanok, amelyekben más álláspontot képviselnek, de őszinte vitát folytattak, amely kulcsfontosságú az előrelépéshez.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére