Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: Karácsony Gergely teljesen leamortizálódott

Prokaj Dávid

2021.10.08. 18:00

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékelte a Gyurcsány-show legújabb fejleményeit.

 

Amint arról a 888.hu is beszámolt, Karácsony Gergely főpolgármester péntek délelőtt bejelentette, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára a Gyurcsány-show-ban.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője érdeklődésünkre elmondta, hogy

Karácsony Gergely teljesen leamortizálódott, elveszítette támogatottságát.

Ennek három oka van:

  • a csapnivaló főpolgármesteri tevékenysége;
  • a hazugságspirál, amibe belekerült a nyelvtudása és az iskolai végzettsége kapcsán;
  • az elhibázott kampánya.
Ennek következtében hiába volt korábban a hat balliberális párt között egy megállapodás arról, hogy Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt, egyszerűen annyira lerombolta a támogatottságát, hogy Gyurcsány Ferenc és a többi balliberális párt nem tudta már a kirakatban tartani. Innentől kezdve életbe lépett a B terv, Karácsony Gergely helyett most azt a Márki-Zay Pétert tolták az előtérbe, aki a főpolgármester után ismét eljátssza azt a szerepet, amit korábban Karácsonynak adtak”

– fogalmazott az elemző.

Deák Dániel szerint Gyurcsány Ferencnek ez a helyzet továbbra is rendkívül kényelmes: a legszorosabb szövetségese és felesége, Dobrev Klára mellett egy olyan politikus van Márki-Zay Péter személyében, akinek nincs országos pártja, várhatóan nem lesz frakciója, így pillanatok alatt például egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal le tudják szedni.

Ez az a terv, amit Medgyessy Péter esetében is láttunk 2004-ben: őt úgy meg tudta puccsolni Gyurcsány, hogy egy párt állt mögötte, Márki-Zay esetében még ez sincsen. Tovább erősíti Gyurcsány pozícióját, hogy várhatóan neki lesz a legnagyobb frakciója, így frakcióvezetőként minden egyes döntését érvényesíteni tudná egy olyan gyenge miniszterelnök mellett, mint Márki-Zay Péter.

Ráadásul Márki-Zay Karácsonyhoz hasonlóan hazugságokat állít magáról, például úgy mondja, hogy jobboldali politikus, hogy saját maga beszélt arról, hogy korábban Barack Obamának szurkolt, miközben ő a globalista balliberális elit egyik emblematikus alakja”

– mutatott rá.

Elmondása szerint jelen helyzetben a baloldalnak egyáltalán nincs esélye a győzelemre, ráadásul az elmúlt napok komikus jelenetei láttán még azok is elbizonytalanodtak, akik az előválasztás első fordulójában még részt vettek.

Emiatt a második fordulóban mindenképpen alacsonyabb részvétel várható, ami Dobrev Klárának kedvezhet. Karácsony Gergely egy bukott politikus, neki innentől kezdve semmilyen politikai súlya nem lesz.

Az elemző beszélt arról is, hogy ez Gyurcsánynak ugyancsak kedvező, hiszen Fekete-Győr András és Jakab Péter után egy újabb olyan szereplővel számolt le, aki korábban meghatározó szereplő volt a baloldalon.

Így Gyurcsánynak szabad az út, teljes mértékben bedarálhatja a baloldalt. Az is elképzelhető, hogy Gyurcsány nem is kormányzati szerepre, hanem az ellenzékben maradásra készül, hiszen így minden pártot maga alá gyűrhet majd 2022-ben, nem marad semmilyen ellenállás.”

Arra a kérdésre, hogy a kialakult helyzet mennyire érintheti Karácsony főpolgármesteri székét, Deák Dániel elmondta:

Ott sem lesz már érdemi szava, ott is inkább a Demokratikus Koalíció fogja érvényesíteni az akaratát Gy. Németh Erzsébeten keresztül.

Deák Dániel emlékeztetett, hogy a baloldalon ez nem meglepő fordulat, szinte napra pontosan négy éve Botka László is ekkor jelentette be visszalépését.

Ez jól mutatja, hogy egy kormányzásképtelen politikai alakulatról van szó, ahol nincsenek olyan meghatározó arcok, akik kitartóan, egy eltervezett stratégia mentén tudnának politizálni. Ez az egész azt mutatja a választóknak, hogy a baloldalra nem lehet bízni az ország irányítását, hiszen csak marakodást hoznak.”

 

Deák Dániel szerint a Fidesz kampánya rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már az előválasztás második fordulója előtt elbukott a „Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!” kampány egyik főszereplője. Gyurcsány Ferenc ugyan nem meri elvállalni a miniszterelnök-jelölti pozíciót (2006 óta nem méretteti meg magát választáson), így ezúttal Márki-Zay Pétert tolná maga elé. Vélhetően a Fidesz egy hasonló kampánystratégiával Márki-Zay Péterrel és Dobrev Klárával szemben is győzni tud.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére