Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kocsis Máté a 888.hu-nak: Akire Gyurcsány rámutat, az lehet miniszterelnök, nem az, aki most győz

Horváth K. József

2021.10.15. 14:00

Ha valaki jobboldali, akkor nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel. És ha Márki-Zay együttműködik, márpedig most is együttműködik Gyurcsány Ferenccel, hiszen közös kormányzásra készülnek, akkor az nem tekinthető jobboldalinak – hangsúlyozta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: voltaképpen az is teljesen mindegy, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, mert a legnagyobb baloldali frakciót adó párt elnöke, Gyurcsány Ferenc lesz az, aki a politikai irányokat meghatározhatja. 888-interjú.

 

888.hu: Az előválasztás vége felé tartunk. Sokan kutyakomédiának tartják a Gyurcsány-show-t, az elemzők pedig egyszerűen adatbázis-bővítésről beszélnek. Mit gondol erről?

Kocsis Máté: Mind a kettő igaz. A baloldal nyilván nem öncélúan, önmagáért tartotta meg ezt a komédiát. Szerintem a szervezeti érdekük az, hogy a választások előtt a mozgósítható baloldali tábor elérhetőségeit begyűjtsék. Csak hát ezzel nehéz egy kampányt elvinni, úgyhogy kitalálták ezt a színjátékot vagy komédiát. Lehet ezt persze komolyan is venni. Meg lehet érteni azokat is, akik egy pillanatig ezt komolyan gondolták, de ugye az első fordulóban eldőlt, amit mindig is mondtunk, hogy a baloldal valódi erejét Gyurcsány Ferenc fogja adni. Ez már abból is látszik, hogy az övé lesz a legnagyobb frakció. Bárhogy is alakulnak az országgyűlési választások, a baloldalon Gyurcsánynak lesz a legtöbb képviselője. Márpedig a parlament viszonylag egyszerű szabályok szerint működik, a legnagyobb frakciónak, az abból eredő erőnek előnye van a többivel szemben. Így voltaképpen az is teljesen mindegy, ki lesz a miniszterelnök, mert a legnagyobb frakciót adó párt elnöke, jelesül Gyurcsány Ferenc lesz az, aki a politikai irányokat meghatározhatja.

888.hu: Magyarán akire Gyurcsány Ferenc rámutat, az lesz a miniszterelnök, nem feltétlenül az, aki megnyeri az előválasztást.

Kocsis Máté: Így van. Nem mi mondjuk, hanem – ha jól hallom – mások mellett Bod Péter Ákos is előállt ezzel. Azt mondta, hogy közjogi értelemben az előválasztásnak semmi jelentősége nincs, hiszen a parlament választja a miniszterelnököt. Ez a mondat úgy igaz, ahogy van. Meglepő, hogy ezt a baloldalról mondják ki, megerősítve a feltételezést, hogy ez igenis egy színjáték. Bármikor leváltható majd Gyurcsányék által az esetleges miniszterelnökük, és mindenkor bárki jelölhető a helyére.

888.hu: Ez egyébként akkor is igaz – mint Márki-Zay Péter elmondta –, ha ők megállapodást írtak alá Gyurcsány Ferenccel, hogy amennyiben ő lesz a befutó, akkor őt nevezik ki miniszterelnöknek. Köti ez Gyurcsány Ferencet a „választói akarattal” szemben?

Kocsis Máté: Gyurcsány Ferencet soha semmi nem kötötte, ami a tisztességen alapul. Éppen ezért ezt nyugodtan zárójelbe tehetjük. Az, hogy – kénytelen-kelletlen – van egy megállapodás, egy paktum, ha úgy tetszik, Márki-Zay és Gyurcsányék között, szinte egyértelmű, hiszen együtt akarnak kormányozni. Ha valaki Gyurcsány Ferenccel együtt kormányoz, miközben a baloldalon mindenképpen Gyurcsány Ferenc pártja adja majd a legnagyobb parlamenti erőt, akkor nekik törvényszerűen kellett kötniük egy megállapodást, egy paktumot, amelyben az együttműködés részleteit rögzítik.

888.hu: Egyébként nemcsak Bod Péter Ákos, hanem egy szélsőbaloldali publicista, Ungváry Rudolf is hasonló kijelentést tett a parlamenti miniszterelnök-választásról, hozzáfűzve, hogy a baloldal csak akkor tud győzni, ha a jobboldalról visz el szavazatokat. Ő azért szavaz Márki-Zay Péterre, mert szerinte a hódmezővásárhelyi polgármester el tud vinni szavazatokat a jobboldalról. El tudja ön képzelni, hogy a Gyurcsány-show egyik főszereplője, aki ugyan kereszténynek, konzervatívnak adja ki magát, ezzel át tudja verni a választókat? Elhinnék neki, hogy bár Gyurcsány uszályához tartozik, azért ő jobboldali?

Kocsis Máté: Ha valaki jobboldali, akkor nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel. És ha Márki-Zay együttműködik, márpedig most is együttműködik Gyurcsány Ferenccel, hiszen közös kormányzásra készülnek, akkor az nem tekinthető jobboldalinak. De Márki-Zay Péter számos más okból sem tekinthető jobboldalinak. Benne van a pakliban, hogy Márki-Zay Péternek ez a zavaros identitása, amit magáról próbál sugallni, inkább elbizonytalanítja majd nemcsak a jobboldali, hanem a baloldali szavazókat is. A jobboldali szavazók – teljesen nyilvánvalóan – a kormánypárt mögé fognak beállni. De azt sem zárom ki, hogy Márki-Zay Péter zavaros ideológiai öndefiníciója miatt még baloldaliak is a kormánypárt mögé kerülnek. Én azt az állítást vitatom, hogy ő nagyon sok helyről tudna maximális szavazatot begyűjteni. Szerintem ez pont nincs így. Arról nem beszélve, hogy a minap látott napvilágot egy idézet tőle, amely úgy szólt, hogy Jézus Krisztus is baloldali volt. Ha valaki jobboldali ember, mint ahogy ő ezt állítja magáról, szerintem hamisan, az ilyet végképp nem mond.

888.hu: Ungváry Rudolf megállapítása szerint Magyarországon a jobboldali szavazók többségben vannak. Ideszámította a demokratikus jobboldali szavazókat is.

Kocsis Máté: Nem világos, mit értenek demokratikus jobboldali szavazók alatt.

 

888.hu: Valószínűleg az olyan típusú embereket, mint maga Márki-Zay Péter. De a kérdés az, hogy kell-e félniük azoknak a magyaroknak, akik rettegnek attól, hogy visszajönnek Gyurcsányék. Hiszen a tények azt mutatják, hogy valóban több jobboldali szavazó él Magyarországon, mint baloldali. 1994-ben például csak azért nyerhetett Horn Gyula, mert a több szavazatot kapott jobboldal pártjai külön-külön indultak, így sok voks ment a kukába. Szóval kell-e félni attól, hogy egy jobboldali többségű országban visszajönnek Gyurcsányék?

Kocsis Máté: Én az 1994-es választást nehezen hoznám ebbe a kontextusba, mert teljesen más volt a történelmi helyzet. Antall József halála után fél évvel vagyunk, és egy olyan rendszerváltó korszakban, amikor az MDF-kormány hozta meg azokat a döntéseket, amelyeket meg kellett ugyan hozni, de nyilvánvalóan nem a társadalom többségének megelégedésére. Egy átalakulási folyamat, amikor még politikai zűrzavar volt az országban, nehezen hasonlítható a maihoz. Ettől függetlenül – értve a kérdését, és a második részére válaszolva – Gyurcsány Ferenc tevékenysége nem azért kockázat vagy aggasztó a jövőre nézve, mert a kormánypártok most éppen azt mondják. Azért aggasztó, mert ismerjük őt. Azért szerencsétlen, de egyben szerencsés is a helyzet, mert a magyar polgári oldal egy olyan ellenféllel áll szemben, akinek az észjárása világos. Nem kell vélelmeket felállítani róla, mindent tudunk. Kormányzott már. Az első polgári kormányt követően két olyan kormányzati ciklus is volt, amelyben Gyurcsány Ferenc meghatározó szerepet játszott. Ha nem is végig, de mind a két ciklusnak több mint a felében. És azokat a kormányzati eredményeket, a rossz gazdasági mutatókat, a válságot, a válság rossz kezelését, a költségvetési számok meghamisítását, hosszan sorolhatnánk a trükkök százait, plusz ugye az utcai erőszakot, amikor vér folyt Budapest utcáin, mindenki ismeri. A kockázat abban rejlik, hogy tudjuk, mivel jár Gyurcsány Ferenc kormányzása. Nem sejtjük, hanem tudjuk.

888.hu: Ezért kell őket társadalmi összefogással megállítani, hogy az emberek Gyurcsányék visszatérésével kapcsolatos aggodalmainak ne legyen alapja.

Kocsis Máté: A Stop, Gyurcsány! petícióval kapcsolatban örvendetes az emberek aktivitása. Tapasztalható, hogy a cselekvésben is kifejeződnek az aggodalmak. Ez jó, mert eredményesek csak együttes erővel lehetünk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére