Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Angliában fekete helyett zöldre festett arccal szabad a Morris tánc

Jánosy Károly

2021.12.27. 19:30

Újabb több száz éves hagyományról mondtak le az angolok az új idők új szavainak engedve. Az angol népi kultúrában előkelő helyet elfoglaló Morris táncosok a jövőben fekete helyett sötét zöldre mázolják az arcukat. A zöld ellen – egyelőre – senki sem emelt kifogást.

A több száz éves múltra visszatekintő angol Morris táncosok egy csoportja némi huzavona után, de lemondott az 500 éve létező feketére festett arc hagyományáról, mert az állítólag a rasszizmust szimbolizálja. A táncokat – egyesek szerint a Spanyolországban élő mórokról után nevezték őket Morrisnak – az 1400-as évek óta feketére festett arcú férfiak adják elő, akik díszes jelmezekbe öltöznek, hogy elijesszék a tél gonosz szellemeit.

A napokban a Silurian Border Morrismen együttes a Black Live Matters aktivisták kegyeit keresve a „blackface”, azaz a fekete arcfestés eltörlésére szavazott. A karácsonyi turnéjuk alkalmával már sötét zöldre pingált képpel léptek fel herefordshire-i Ledburyben.

Bolondság lenne azt hinni, hogy mindenki elégedett a döntéssel. Vannak, akik úgy érzik, hogy ez csak egy kompromisszum, de a fő cél az, hogy táncoljunk és tovább vigyük a hagyományt, amely csak a Silurianra jellemző, ami sokkal fontosabb, mint az, hogy mit viselünk vagy hogyan díszítjük magunkat.”

A feltételezések szerint a fekete kormot az angol néptáncosok régen álcázásként viselték, hogy koldulhassanak anélkül, hogy összeütközésbe kerülnének a törvénnyel. A 71 éves Chris Mulvey Morris – 1978 óta a tánccsoport tagja – szerint a többség szívesen használta volna továbbra is a fekete festéket, de úgy érezte, itt az ideje a változtatásnak.
„- Én
is feketére festve táncoltam volna, de nem bánom, hogy sötétzöldre váltottunk – nyilatkozta a MailOnline-nak Mr. Mulvey.
„- Gyakran megkérdez
ik, miért festjük az arcunkat feketére, de soha senki nem vádolt minket még rasszizmussal – jelentette ki Ian Craigan, a Silurian együttes vezetője.

Az előadást megtekintő lakók vegyes véleménnyel voltak a hagyomány megváltoztatásáról. A Ledburybe való Terri Fowler szerint manapság nem lehet csak úgy fekete arccal járni, mint régen és miért kellene a Morris táncosait mentesíteni ez alól. Egy másik polgár azonban nem ért egyet a több száz éves hagyomány magváltoztatásával. Szerinte fennáll a veszély, hogy elveszítik nemzeti identitásukat néhány szélsőséges aktivista miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére