Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kötcse, kocsma és némi operaházi meglepetés

Jánosy Károly

2022.09.10. 17:00

A hazai sajtó színe-java évente egyszer, szeptember elején ellátogat a kis somogyi faluba, Kötcsére. Nem annyira boglári borvidék nemes italai vagy a Gyurcsány-rezidencia bír ellenállhatatlan vonzerővel, sokkal inkább a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében 2004 óta megtartott konzervatív, nemzeti értelmiségi találkozó, ahol rendszeres felszólaló Orbán Viktor.

 

 

Szóval élesre állított kamerával, tollal, laptoppal és mikrofonnal felszerelkezett újságírók gyűlnek össze a találkozónak otthont adó Dobozy-kúriához vezető kis utcácskában. Ahol egyébként egyszemélyes, folyvást telefonáló tiltakozó brigád is felvonult, fennen hirdetve, hogy diktatúra van. A 888.hu munkatársa azonban csak az „íze végett”, egy rövid vizitáció erejéig tért be a kötcsei Verseny utcába, és inkább a Hősök tere sarkán terpeszkedő vendéglátóipari üzemegység felé vette az irányt. István, az alkalmi idegenvezető szinte kérdezés nélkül közölte, hogy ha szerencsém van, talán még Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnökkel is találkozhatok a kocsmahivatalban.

 

– „Bár régebben azért többször nézett be.” – mondja csendben, szinte csak úgy magának.
– „Mostanában ritka vendég, pedig amennyire tudom, elég gyakran jön a házába. Talán úgy érzi, csökkent mifelénk a népszerűsége. Vagy ki tudja?”

Hamar kiderül, hogy érdemes volt benézni a sarki kocsmába. A szombat délelőtti, déli vendégek egy része hamar kifejti az újonnan érkezőnek, hogy jó, jó ez a kötcsei találkozó, de talán Orbán Viktor megcsináltathatná végre az utat.

„Már miért a miniszterelnök csináltatna itt utat?” – kérdezi a söre mellől az egyik törzsvendég.
„Ez az önkormányzat dolga. Jövőre biztosan meglesz az az út. Hiába van most itt a Viktor, nem mondhatja azt, hogy gyerekek, adjatok már Kötcsének néhány milliót az útépítésre.”

 

Rövid vita után a téma ejtve, annál is inkább, mert a kisteherautója volánja mögül beugró Zoltán akác-, illetve erdei vadvirágméz szállítmányának ígérete azonnal felülírja a politikát. Azaz egy kávéját kavargató, amúgy csak az év egy részében Kötcsén élő, máskülönben fővárosi illetőségű vendég megjegyzése szerint talán az is előfordulhat, hogy Gyurcsány a kertje végéből suttyomban bele-, belehallgat Orbán beszédébe.

„Még az is lehet, hogy ott koccintgatnak együtt?” – kontráz a másik, de annyira képtelen a megjegyzés, hogy nem igazán sok szót vesztegetnek rá.

Mindenesetre V. László, a helyi családi borászat munkatársa szerint a majd tizenhárom éve többé-kevésbé kötcseinek számító Gyurcsány Ferenc pontosan tudja, hogy ő a politikai paletta másik végén helyezkedik el, ám ettől még beszélő viszonyban vannak.

„Magánemberként viszonyulunk egymáshoz, csakúgy, mint a legtöbb helyi. Mellesleg már a neveltetésem miatt is konzervatív vagyok, öregapámnak volt például az első traktorja a faluban, amikor elvették tőle, belehalt.”
– magyarázza László, akiről hamar kiderül, hogy a vasiparból igazolt át a borászatba.

S hogy igazából milyen ember V. László, arról hamar meggyőződhetett kocsmahivatal és a „meglepetés vendég”, Miklósa Erika. A Polgári Piknikre érkező Kossuth díjas operaénekes pénzfelvevő automata iránt érdeklődött a kerthelyiség látogatóitól. Nos, Kötcsén nincs ATM, László azonban gáláns önzetlenséggel készpénzes gyors segítséget ajánlott a művésznőnek.

„S még azt mondják, hogy önzőek a mai fiatalok? Komolyan mondom, ebben a mai világban nagyon jó érzés ilyesmit átélni, megtapasztalni.”
– mondta az énekesnő, és a hamarjában megejtett számlaszám-egyeztetés után, afféle bónuszként, Operaházi jegyet is ígért a gáláns lovagnak. Mert tényleg megérdemli.

Hiába, Kötcse a kocsmában is tartogat meglepetést.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére