Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Navracsics Tibor a 888.hu-nak: Küszöbön a megállapodás Brüsszellel az uniós pénzekről

Horváth K. József

2022.10.13. 15:40

Küszöbön a megállapodás az Unióval a brüsszeli pénzekről. Ám szinte biztosak lehetünk benne, hogy a gyurcsányista árnyékkormány nem fogja elismerni eredményként a megállapodást. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter ezzel kapcsolatban portálunknak elmondta, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget neki. Ha az ember ránéz a támogatottsági adatokra, akkor az látható, hogy az árnyékkormány létrehozása nem keltett különösebb feltűnést a magyar nyilvánosságban. Az eddigi teljesítményük pedig a nullával értékelhető. Ebből adódóan azt is mondhatnám: az, hogy ők nem ismerik el a mi érdemeinket, az csak azt mutatja, hogy jól dolgozunk. 888.hu-interjú.

 

888.hu: Úgy látom, mintha nem lenne babonás. Igaz ez?

Navracsics Tibor: Valóban nem vagyok az, de ez miből derült ki?

 

888.hu: Abból, hogy bátor kijelentést tett az Inforádiónak: „Azok a vállalások, melyeket Magyarország tett, uniós szemmel elegendők lesznek, efelől kétely nem merült fel”. Nem fél attól, hogy elkiabálja a sikert?

Navracsics Tibor: Egyelőre a Bizottság visszajelzése az, hogy a vállalások az ő értékelésük szerint is abszolút megfelelnek az ügy rendezésének. Abban bízom, ha teljesítünk, ha a törvényhozási rész teljesítése után ezeket a valóságba is átültetjük, akkor ez megfelelő lesz a Bizottságnak.

 

888.hu: Ami azt jelenti – amire szintén utalt –, hogy a karácsonyfa alá akár pénz is kerülhet?

Navracsics Tibor: A karácsonyfa alá az aláírt megállapodások kerülhetnek. A források elméletileg akkor nyílnak meg, ha aláírtuk a megállapodásokat. De hogy ez gyakorlatilag mit jelent, hogy az Európai Bizottság számviteli rendszerein átfuttassák ezeket, ahhoz azért idő kell. Egyébként igen, abban bízom, hogy a karácsonyfa alatt már ott lesz a megállapodás a Kohéziós Alap pénzeiről és talán az Újjáépítési Alap pénzeiről is.

 

888.hu: Ettől függetlenül az érintett projektek futnak a magyar költségvetés előlegéből…

Navracsics Tibor: Így van. Ezeket előfinanszírozza a magyar költségvetés. A költségvetés szempontjából persze van jelentősége, hogy mikor jön a pénz, de a pályázók finanszírozása szempontjából nincs különösebb jelentősége.

 

888.hu: Azt nyilatkozta, hogy már most radikális „kifehéredés” figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és a korrupciós helyzetben. Ezt honnan látja, honnan lehet tudni?

Navracsics Tibor: Nagyon nehéz mérőszámot találni a korrupcióval kapcsolatban. Azok a szervezetek, amelyek próbálják a korrupciót vizsgálni, azok úgynevezett korrupciós érzetet mérnek. Tehát hogy az emberek mit éreznek, mennyire korrupt az ország. Az a sajnálatos helyzet is előfordulhat, hogy pont akkor érzik korruptnak az országot, amikor a korábbi időszak ügyei derülnek ki. Hiszen a sajtóban ekkor kerülnek nyilvánosságra, amitől a korrupciós érzetük növekszik. Van egy olyan mérőszám, ami azért megkérdőjelezhetetlenül mutatja, hogy egy országban a korrupció milyen szinten áll. Ez pedig az Európai Unió Csalás Ellenes Hivatala (OLAF) jelzése az adott ország bűnüldöző szervei felé. Itt számszerűen azt láthatjuk, hogy 2016 óta meredeken zuhan az OLAF megkereséseinek a száma. Ez azt mutatja, hogy egyre kevesebb olyan ügy van, amelyet ugyan vizsgál az OLAF, de problémásnak talál. Tehát többsége valószínűleg olyan, amelyet vizsgál és rendben lévőnek talál. Így a korrupció szintje drasztikusan csökken, ha ez mutató egy objektív mérce.

 

888.hu: Ez biztató, ahogy az is, hogy kijelentette: „Ne csak küzdjünk a korrupció ellen, hanem Magyarország az egyik legtisztább európai uniós tagállam lehessen.” El tudjuk ezt érni ilyen nehezen megfogható adatok alapján?

Navracsics Tibor: Igen, ahogy mondtam, ez sok esetben csak érzet, de éppen azért kell tennünk, hogy ez az érzet ne alakuljon ki Magyarországon. Szerintem kicsit indokolatlan, hogy a valósnál sokkal rosszabb érzet alakult ma ki. Főleg politikai okokból az ellenfeleink állítják azt, hogy Magyarország nagyon korrupt ország. Holott minden mutató, az Európai Bizottság mutatói is azt jelzik, hogy Magyarország a korrupciós helyzet és a közbeszerzési eljárások átláthatósága szempontjából is valahol az Európai Unió középmezőnyében szerepel. Ha jelen pillanatban rosszabb a hírünk, mint az állapotunk, akkor próbáljuk meg most azt elérni, hogy a vállalásainkkal javítunk a saját állapotunkon. Ezáltal az Európai Unió legtisztább és legkevésbé korrupt országává váljunk.

 

888.hu: Milyen érdekes, hogy a legnagyobb magyar korrupciós ügyet, a 4-es metróét soha nem hozza elő az baloldal.

Navracsics Tibor: Így van. A helyzet alapvető igazságtalansága, amit rendre a fejünkre olvasnak, a négyes metró korrupciós ügye, az nem a Fidesz-kormányokhoz köthető problémát jelent. Azt is mondhatjuk, hogy a baloldali kormányok sokkal korruptabbak voltak, mégis most azzal vádolnak bennünket, hogy mi vagyunk korruptak.

 

888.hu: Ujhelyi István írja a Facebookon: „Egy összegben és azonnal kéri a Fidesz az összes uniós forrást.” Igaz ez? Nem mintha baj lenne. Nem a másét kérjük.

Navracsics Tibor: Deli Andor európai parlamenti képviselő egy vitában vetette fel annak a lehetőségét, nemcsak Magyarország, hanem a többi közép-európai ország vonatkozásában is, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyzetben – ráadásul a közelünkben egy háború is dúl – talán megfontolandó lenne az Európai Bizottság részéről az, hogy ne kössék meg a kezünket a pénzek évenkénti adagolásával, hanem előre többet adjanak. Ez nem ismeretlen gyakorlat az európai finanszírozások történetében. De ez csak egy felvetés volt, némi rosszindulat kell ahhoz, hogy ezt akkor már a Fidesz hivatalos álláspontjaként jelentessék meg.

 

888.hu: A dolog azért is furcsa, mert ha Ujhelyi akkora hazafi lenne, mint amekkorának mondja magát, akkor ezt nem vádként, hanem erényként is lehetne emlegetni.

Navracsics Tibor: Így van. Ő is felvethette volna ezt, valóban.

 

888.hu: Egyébként pontosan mennyi pénzről van szó?

Navracsics Tibor: A kohéziós pénzek összességében, hét évre bontva 14 ezer milliárd forint jelentenek, az Újjáépítési Alapból jelen állás szerint pedig mintegy 6000 milliárd forint illeti meg Magyarországot. Ez utóbbit a Bizottság időről időre újraértékeli, mert a gazdasági növekedés éves ütemétől is függ, hogy az eredetileg megállapított összeghez képest végül mennyit fog folyósítani.

 

888.hu: Az ellenzék a legnagyobb újításnak szánt Integritási Hatóság létrehozását támadja leginkább, amely legkésőbb november 19-ig meg is kezdi a működését. Bár most vannak hírek arról, hogy ebben kaptunk halasztást.

Navracsics Tibor: Az Integritási Hatóság november 19-én meg fogja kezdeni a működését. A halasztás az Európai Bizottság eredeti javaslatában is szerepelt. Ez egy jó jel. A halasztás azt jelenti, hogy a tagállamok is úgy gondolják, hogy Magyarország a vállalt kötelezettségeinek eleget tesz. Éppen ezért nem függeszti fel az európai uniós forrásokat, hanem lehetőséget ad arra, hogy egy meghosszabbított határidőn belül végezzük el ezt a munkát. Ez volt az eredeti kérésünk is. A 17 kötelezettségvállalásunk már időben is egy rendkívül feszes munkatempót tesz szükségessé. Mindazonáltal abban bízunk, hogy a meghosszabbított időszakban el tudjuk látni a feladatokat. Tehát november 19-e marad, akkor kezdi meg az Integritási Hatóság a működését. Hogy az ellenzék ezt miért támadja, azt nehéz elgondolni.

 

888.hu: Azt mondják, hogy fideszesek lesznek benne. Szerintük az is fideszes lesz, aki látszólag nem az.

Navracsics Tibor: Ha elolvasták volna a törvényt, ami persze nem kötelező – noha a jóhiszeműség megköveteli, hogy elolvassák –, akkor tudnák pontosan, hogy itt olyan kritériumok vannak, amelyek még csak közelbe se hozzák a párt befolyásolási lehetőségét. Lehet, hogy saját magukból indulnak ki, mert ők valószínűleg így csinálnák meg.

 

888.hu: Brüsszel felé ezek a kritériumok képesek lesznek megerősíteni a szerveztet hitelességét?

Navracsics Tibor: Igen, az a célunk. Önmagában az eljárás is olyan, hogy az Integritási Hatóság elnökét egy nyílt pályázaton választja ki egy olyan testület, amelynek tagjai függetlenek és a közbeszerzésben és a korrupcióellenes harcban szereztek már tapasztalatot. Ezt követően ők egy ajánlást fogalmaznak meg az Állami Számvevőszék elnöke számára, aki szintén egy független szereplő. Majd az ő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki az Integritási Hatóság elnökét. Tehát semmilyen formában nem kerül kormánybefolyás alá ez a hatóság.

 

888.hu: Tudjuk-e már azt, hogy az igazságszolgáltatás terén – ami már lezárt tárgyalási terület, éppen ön zárta le – mit vár el a bizottság?

Navracsics Tibor: Ez furcsa fordulata az ügynek, hiszen lezártuk a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos eljárást, és akkor most hirtelen az Újjáépítési Alappal kapcsolatos eljárásnál új kérések bukkannak föl. Van egy-két olyan kérés, amit az Európai Bizottság már megfogalmazott, ezeket most próbáljuk meg értelmezni, azonosítani, hogy valójában melyek azok a pontok, amelyek fontosak, melyeken kéri a bizottság a változtatást. De amiket eddig láttunk, azok egy jelentős része valóban olyan, amelyeket 2013–14-ben az Európai Bizottsággal együtt lezártunk. Ezeket nem kellene újranyitni.

 

888.hu: Politikai motiváció? Időhúzási szándék?

Navracsics Tibor: Lehet, de hát ez nem jóhiszeműségre utal.

 

888.hu: Hogy van az, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az ön tárgyalásain szóba sem kerül, az ellenzék viszont folyamatosan ezen rugózik, hogy miért nem csatlakozunk oda?

Navracsics Tibor: Ez valóban érdekes dolog. A Bizottságban senki nem kérte az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, míg az ellenzék állandóan ezt kéri rajtunk számon. Mindig el is mondjuk, nem utasítjuk el az ötletet, akár meg is fontolhatjuk. Két okból azonban nincs rá szükség. Részint azért, mert nem kérik, másrészt azért, mert az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi mondta azt, hogy a magyar bűnüldöző hatóságokkal kiváló a kapcsolatuk. Sokkal jobb, mint sok más olyan országgal, amelyek egyébként részt vesznek az Európai Ügyészség munkájában. Ha a tartalmát nézzük az együttműködésnek és nem a formáját, nem az a fontos, hogy csatlakozzunk az Ügyészséghez, hanem az, hogy az európai uniós pénzek felhasználásának ellenőrzése hatékony legyen. Ha az Európai Ügyészség nagyon jól tud most is Magyarországgal együttműködni, miért kellene akkor belépni a szervezetbe?

 

 

888.hu: Nem akar hinni az ellenzék a kormánynak, ez nyilvánvaló.

Navracsics Tibor: Az még csak hagyján, hogy nekünk nem hisz, de Brüsszelnek sem hisz. Az Integritási Hatóság esetében nem hisz a Bizottságnak, az Európai Ügyészség tekintetében pedig nem hisz az Európai Ügyészség vezetőjének.

 

888.hu: Ami ebben akár pozitív is lehet, hogy az ellenzék nem hisz a kormánynak, meg Brüsszel se mindig, a választók viszont nem hisznek az ellenzéknek.

Navracsics Tibor: A népszerűségi adatok alakulása láttán ez valóban így van.

 

888.hu: Hogy van az, hogy eddig az Unió csak szapulta Magyarországot a jogállamisági deficit miatt, s a pénzek felfüggesztésével fenyegetőzött, mióta ön belépett a folyamatba, gyökeresem megváltozott a helyzet? Ez Navracsics Tibor érdeme, a magyar kormány érdeme, ne adj’ Isten az Unió magatartása változott meg attól, hogy ön lett a főtárgyaló?

Navracsics Tibor: Ezt nem tudom. Az mindenesetre fontos volt, hogy az Európai Bizottság számára a magyar kormányban lett egy személyében azonosítható tárgyaló fél, akit ráadásul ismernek is Brüsszelben. A biztosok egy részét ismerem, együtt dolgoztam velük, és ismerem az Európai Bizottság szempontrendszerét is. Amikor a tárgyalási pozíciókat megfogalmazzuk, akkor meg tudjuk azt már úgy fogalmazni, hogy az Európai Bizottságnak is ismerős legyen. Talán ez is szerepet játszott benne. Meg az, hogy rendkívül tehetséges munkatársaim vannak, s ők júniustól kezdve valóban rendkívül intenzív tárgyalássorozatot folytattak az Európai Bizottsággal. S a Bizottság képviselői is meggyőződhettek arról, hogy valóban komolyan vesszük ezeket a tárgyalásokat és tényleg elkötelezettek vagyunk a megegyezés irányában.

 

888.hu: Tételezzük fel, hogy minden rendben lesz. Megkapjuk a pénzt, ahogy szeretnénk, ahogy ön mondta. Ezzel együtt a globalista-neomarxista Brüsszel továbbra is ellenséges marad hazánkkal szemben vagy nem? Hogy látja?

Navracsics Tibor: Brüsszel és a tagállamok fővárosai között nem példa nélküli az, hogy bizonyos témákban éles viták vannak. Mindezek ellenére a nagy kérdésekben, ilyen az európai finanszírozás kérdése is, legyen egy alapvető együttműködés. Lehet folytatni a vitákat, de bizonyos területeken az együttműködésnek nagyon is intenzívnek kell lennie. Ez Brüsszelnek és Budapestnek is érdeke. Bízom benne, hogy ez az időszak eljön.

 

888.hu: Végezetül: biztosak lehetünk benne, hogy a gyurcsányista árnyékkormány nem fogja elismerni eredményként a megállapodást. Továbbra is hajtják majd a lopásos mantrájukat. Úgy bírálják majd a kormányt, mintha mi se történt volna. Mit szól ehhez? Hova vezethet ez a magatartás?

Navracsics Tibor: Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki. Ha az ember ránéz a támogatottsági adatokra, akkor az látható, hogy az árnyékkormány létrehozása nem keltett különösebb feltűnést a magyar nyilvánosságban. Az eddigi teljesítményük pedig a nullával értékelhető. Ebből adódóan azt is mondhatnám: az, hogy ők nem ismerik el a mi érdemeinket, az csak azt mutatja, hogy jól dolgozunk.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére