Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezrek meneteltek péntek este Varsóban a függetlenség napján

888.hu/MTI

2022.11.12. 10:10

A hagyományos lengyel függetlenség napi menetet a nemzeti-jobboldali civil körök szervezték meg.

 

A résztvevők, közöttük Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter a városközpontban gyülekeztek fehér-vörös zászlók alatt és fáklyákkal.
A nagygyűlést nagyszámú rendőr biztosította. A menet mellett ellentüntetők tartottak utcabált.

A korábbi évektől eltérően, amikor a menet idején több erőszakos esemény történt, az idei felvonulás békésen zajlott le. Varsó liberális polgármestere, Rafal Trzaskowski „rendkívül nyugodt menetről” beszélt a PAP lengyel hírügynökségnek.

Előzőleg Andrzej Duda elnök az ünnep tiszteletére rendezett katonai díszszemlén vett részt, és megkoszorúzta a Pilsudski téren található Ismeretlen Katona sírját.

 

A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják meg minden évben, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi szétszabdaltság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságából Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

 

Idén mintegy ezer ünnepi rendezvényre került sor országszerte. Varsóban közel 50 köztéri rendezvény, gyűlést szerveztek különféle politikai és társadalmi szervezetek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére