Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb úttorlaszokat emelt Szerbia, a koszovói feszültség fokozódik

888.hu

2022.12.27. 21:00

A legmagasabb fokú készültségben a szerb hadsereg.

 

Az újabb útzárakat kedden állították fel, egy nappal azután, hogy Szerbia fokozott készültségbe helyezte a koszovói határ közelében állomásozó csapatait. A megrakott teherautókból álló útzárat az éjszaka folyamán emelték Mitrovicában, a koszovói szerbek és a Koszovó lakosságának többségét alkotó albán kisebbség között megosztott észak-koszovói városban.

A legutóbbi válság kezdete óta a szerbek most először torlaszolták el egy nagyváros utcáit, korábban csak a koszovói–albán határra vezető utakon állítottak fel útzárat.

Aleksandar Vučić szerb elnök közölte:

 

elrendelte a hadsereg legmagasabb fokozatú készültségét,

 

hogy „megvédelmezzék népüket” (Koszovóban) és „megóvják Szerbiát”.

Azzal vádolta meg Pristinát, hogy a Koszovó északi részén élő szerbek megtámadására készülnek, és erővel bontották le a szerbek úttorlaszait, amelyeket 18 nappal korábban állítottak fel, tiltakozásul amiatt, hogy letartóztatták a koszovói rendőrség egyik volt szerb tagját.

Vučić kedden közös sajtótájékoztatót tartott Porfirij pátriárkával, akit a koszovói hatóságok hétfőn nem engedtek be az országba, hogy meglátogasson egy középkori szerb templomot a szerb ortodox karácsony (január 7.) előtt.

Vučić azzal vádolta meg a koszovói hatóságokat, hogy

céljuk Szerbia kiűzése Koszovóból.

 

Hozzátette, hogy tárgyalást folytat az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel „a béke megőrzése és kompromisszumos megoldás” kidolgozása érdekében a jelenlegi válság lezárására.

Koszovó a NATO vezette békefenntartókat kérte meg az úttorlaszok eltávolítására, és kilátásba helyezte, hogy a koszovói haderők teszik meg ezt, ha a KFOR nem cselekszik. Koszovóban az 1989–1999-es háború vége óta mintegy négyezer NATO-békefenntartó állomásozik.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszer kedden közleményében Szerbiát vádolta meg azzal, hogy Oroszország befolyása alatt destabilizálni akarja Koszovót az északon élő szerb kisebbség támogatásával.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére