Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar migrációs modellt másolja Dánia

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2021.09.17. 13:05

A dán szociáldemokraták a 2015-ös migrációs válság óta egyre inkább bevándorlásellenes politikát folytatnak, ami az európai baloldali pártok körében egészen egyedülállónak számít. Ez jól mutatja, hogy a Magyarország által 2015 óta következetesen képviselt bevándorlásellenes politikának nemcsak Közép-Európában vagy a politikai jobboldalon van példamutató értéke, hanem akár a nyugat-európai baloldalon is.

 

Sikeres paradigmaváltás

Noha a Helle Thorning-Schmidt vezette szociáldemokrata párt a legtöbb szavazatot szerezte a 2015-ös választás során, képtelen volt kormányt alakítani, és ellenzékbe szorult. A választási kudarc után lemondott pozíciójáról, és utódja az a Mette Frederiksen lett, aki teljesen új alapokra helyezte a párt bevándorláspolitikáját.

Frederiksen felismerte azt, hogy a neoliberális gazdaságpolitika, a határtalan globalizáció és a tömeges migráció támogatása miatt veszítik el szavazóikat az európai szociáldemokrata pártok, amivel kapcsolatban erős bírálatokat is megfogalmazott.

(Photo by MARTIN SYLVEST / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)

Azonban a párt gazdaságpolitikájában továbbra is baloldali, a munkásosztály érdekeit tartja szem előtt, amire – például a bérek lenyomása és a lakhatási költségek megemelkedése által – a tömeges bevándorlás jelentős veszélyt jelent. Ezen megközelítés mára példa nélküli az európai szociáldemokraták körében, miután az elmúlt évtizedek során a kétkezi munkásokat muszlim bevándorlókra cserélték, és ahogyan Békés Márton fogalmazott frappánsan és lényegre törően: „a menet közben úgyis elfelejtett Tőke helyett a Koránnal kellett megbarátkozniuk”.

A szociáldemokraták még ellenzékben, ám már Frederiksen vezetésével támogatták a burkatilalom bevezetését a köztereken, valamint azt is, hogy az elutasított menedékkérőket és a bűnöző migránsokat egy lakatlan szigetre telepítsék.

(Photo by Tobias Nilsson / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)

Mindennek hátterében az áll, hogy Dánia népessége átalakulóban van. Míg 1980-ban a dán lakosoknak mindössze az 1 százaléka rendelkezett nem nyugati háttérrel, addig napjainkban a lakosság 11 százaléka, akiknek nagy része párhuzamos társadalmakban él. Ez a jelenség általában az integráció hiányából fakad, aminek fényében nem meglepő, hogy a migránsválság következtében sok korábbi szociáldemokrata szavazó a Dán Néppártra szavazott 2015-ben. A bevándorlásellenes retorika sok nemzeti érzelmű szavazót visszacsábított a szociáldemokratákhoz, azonban az is tény, hogy a párt liberálisabb szavazói átpártoltak a progresszív baloldali pártokhoz. Összességében azonban a párt jelentős sikereket ért el, hiszen 48 helyre növelte létszámát a 179 fős parlamentben, valamint kifogta a szelet a Dán Néppárt vitorlájából, amely a 2015-ben megszerzett 37 parlamenti helyhez képest hatalmasat zuhanva mindössze 16 széket szerzett meg. A néppárti szavazók nagy része a szociáldemokratákhoz, valamint a még szigorúbb bevándorláspolitikát sürgető, ám gazdaságilag libertáriusabb politikát képviselő Új Jobboldalhoz (Nye Borgerlige) pártolt át.

Az orbáni migrációs politika útján

A szociáldemokraták már a 2019-es választások előtti kampányban megfogalmaztak egy „Marshall-tervet” Afrika kapcsán, aminek célja a problémák helyben kezelése azok importálása helyett. A választások megnyerése után ennek szellemében kezdtek el kormányozni. Ebből fakadóan nem csoda, hogy a progresszív médiában nagy felháborodást keltett, hogy a dán bevándorlási hivatal 2021 márciusában Damaszkuszt és környékét biztonságosnak ítélte arra, hogy az onnan érkező 600-700 menedékkérőt hazaküldjék. Hasonló reakciókat váltott ki a progresszívok körében, hogy a kormány célul tűzte ki a párhuzamos társadalmak felszámolását.

2021 áprilisában a szociáldemokraták megállapodtak a jobboldali pártokkal arról is, hogy a korábban elítélt bevándorlók egyszer dán állampolgárokká válhassanak, továbbá június harmadikán felhatalmazták a kormányt, hogy Európán kívüli internálótáborokat hozzon létre, ahol a menedékkérők várakozhatnak, amíg a dán hatóságok feldolgozzák kérelmeiket.

Az új törvény azt is maga után vonja, hogy a jövőben könnyebben tudják deportálni az országban lévő, ám arra nem jogosult illegális migránsokat.

Rasmus Stoklund, a bevándorláspolitika szociáldemokrata szóvivője úgy fogalmazott, hogy különösen a Közel-Keletről és Afrikából érkező muszlim bevándorlók integrációja problémás, mivel olyan alapvető értékek ellen dolgoznak, mint a szabadság és a demokrácia. Az iszlám kultúrköréből érkezők gyakran nem fogadják el a nők egyenjogúságát, a vallás közéletben visszaszorított szerepét, valamint a homoszexuálisokhoz való hozzáállásuk is problémákat generál.

A szociáldemokraták a korábbi, túlzottan toleráns és bőkezű segélyezési politikát is új alapokra helyezték, és szeptemberben azt javasolták, hogy a jóléti juttatásokért cserébe a migránsoknak legalább heti 37 órát kelljen dolgozniuk. Az új javaslat így fogalmaz: „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell, eltartani magadat és a családodat is.”

A szigorítások ellenére azonban a Frederiksen-kabinet prioritása továbbra is a deportálások számának növelése marad.

Mette Frederiksen miniszterelnök januárban megismételte országa azon célját, hogy „nulla menedékkérő legyen”, ami mellett azt is kiemelte, hogy ezt természetesen megígérni nem tudja, ám szeretne ezen vízió alapján kormányozni. A bevándorlásügyi szabályok folyamatos szigorítása következtében Dániában 2020-ban mindössze 1547 személy nyújtott be menedékkérelmet, ami a legalacsonyabb szám 1998 óta. Kormánya ezen elkötelezettségét az is alátámasztja, hogy a kudarcot vallott afganisztáni misszió után azért fizettek az Egyesült Királyságnak, hogy a dán államnak nyolc éven át dolgozó 23 afgán tolmácsot átvegyék a britek.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy Mattias Tesfaye, a kormány etióp származású bevándorlásügyi minisztere szerint hiba volt Orbán Viktort bírálni a magyar határzár 2015-ös megépítése miatt. A miniszter ezzel kapcsolatosan azt is felvetette, hogy Európa határain kívül is erősebb határvédelemre lenne szükség a tömeges migráció megfékezése érdekében.

Mindezekből kellőképpen kirajzolódik, hogy a magyar kormány migrációs politikájával nemcsak választást nyertek a dán szociáldemokraták, hanem sikeresen át is ültették a gyakorlatba azokat a javaslatokat, amelyeket Magyarország évek óta következetesen képvisel az unióban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére