Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A dinoszauruszok legalább egy aszteroidától haltak ki, mi a mûanyagtól fogunk | KÉPEK

888.hu

2018.05.27. 15:38

A világ legnagyobb környezeti problémája a mûanyag. Nemzetközi kutatók már a Föld legmélyebb pontján is találtak mûanyagszemetet. Több mikromûanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton. Tönkreteszi bolygónkat és az embereket. Felhalmozódik az óceánokban, mérgezi ételeinket és ivóvizünket, és világszerte egyaránt károsítja ember és vadvilág egészségét és jóllétét. Mégsem teszünk ellene semmit.

A Mariana-árok mélyén talált nejlonzacskókon túl a világon eddig 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottunk az 1950-es évek, a műanyag elterjedésének kezdete óta. Az évente gyártott műanyag súlya közel megegyezik az egész emberiség súlyával.

 

Azt például tudtátok, hogy minden valaha gyártott és kidobott műanyag létezik még valahol valamilyen alakban vagy formában a Földön (kivéve azt a kis hányadát, amit elégettek).

A műanyagok 91%-a új termék, azaz nem újrahasznosítottból készül. Mivel a műanyagok többsége nem bomlik le teljesen, ezért darabjaik több száz, sőt több ezer évig velünk maradnak.

Naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak el csak Amerikában. Sorba rakva ez a mennyiség kétszer körbeérné a Földet.

Minden percben közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte.

Műanyag szatyorból 100 milliárdot használnak el évente csak Amerikában. Egymáshoz kötve ennyi zacskó 773-szor körbeérné az Egyenlítő mentén a Földet!

Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton.

Ha a műanyaggyártás üteme nem lankad, akkor 2050-re a műanyag szemét súlya többet nyom majd a halak súlyánál.

Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Egyszer se vedd, ne fogadd el! Ne várj másra, kezdd ma!

Mi lehet a megoldás?

Az elmúlt időszakban bejárta a világsajtót a hír, mely szerint brit tudósok véletlenül hozták létre a mutánsenzimet, mely feldolgozza a műanyagot. A felfedezés megoldást kínálhat a globális plasztikproblémára: túl sokat gyártunk, túl sok kerül lebonthatatlan hulladékként a környezetbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére