Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A NAP HÍRE: a franciák Szíriában harcolnak az ISIS ellen

888.hu

2015.09.27. 11:36

Hollande elnök ígérete szerint a francia hadsereg Szíriára is kiterjesztette az ISIS elleni légi hadjáratát.

A francia légierő vasárnap Rakkát bombázta. A francia hadsereg két hete folytat felderítő repüléseket Szíria felett, az így megszerzett információ alapján dobták le most a bombákat az ISIS állásaira. A francia elnök országa biztonságára hivatkozva terjesztette ki az eddig csak Irakra korlátozott katonai akciót. Ezzel csatlakozott az arab országok és az USA ISIS-ellenes küzdelméhez Szíriában.

A francia légierő Irakban már tavaly óta jelen van, Hollande pedig a hónap elején ígéretet tett arra, hogy Franciaország a szíriai terrorellenes akciókból is kiveszi majd a részét. Hollande elnök abban bízik, hogy a Franciaország területén történt terrorakciók hatására a közvélemény támogatását is megszerzi az akciókhoz. A hivatalos érvelést is erre építette fel, az elnöki hivatal közleménye szerint a vasárnapi akció célja a Franciaország elleni újabb terrorakciók megelőzése volt.

 

Nincs globális terv Szíria megmentésére

A nagyhatalmaknak eddig nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a közel-keleti válság megoldására.

Francios Hollande brit kollégáját is arra buzdítja, szálljon be az iszlám fundamentalisták elleni harcba, várhatóan a jövő heti ENSZ-csúcsnak is az Iszlám Állam elleni globális fellépés lesz a legfőbb témája. A francia elnök vasárnapi nyilatkozata szerint az Asszád-rezsim megdöntése is elengedhetetlen Szíria békéjének helyreállításához.

Az USA álláspontja képlékeny; a korábban Basár al-Asszád megdöntését kulcsfontosságúnak nevező Obama-adminisztráció eddig mindössze az iszlám fundamentalisták elleni harcot támogatta (ezt is elsősorban iraki bázisai révén, jobbára Irak területén), a szír diktátor megdöntése érdekében nem sokat tett. Mindössze egy törékeny arab szövetséget tudott összerántani az cél érdekében, melynek tagjai megkérdőjelezhető célok mentén csatlakoztak az légiakciókhoz.

Oroszország a megoldást az Asszád-rezsim támogatásában látja, Moszkva ennek érdekében a kormány oldalán már be is avatkozott a küzdelembe. Európát pedig lefoglalja a tömeges bevándorlási válság, nem lát túl határain, és mindeddig képtelennek bizonyult egy közép-, hosszú távú terv megfogalmazására.

(Reuters, CNN, BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére