Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin karrierje csúcsára érhet

888.hu

2015.09.28. 13:21

Oroszország szabhatja meg a nemzetközi politika irányát.
NEW YORK, 13:00

Tíz év szünet után szólal fel az orosz elnök az ENSZ-ben.

Ez már önmagában is érdekes tekintve, hogy Moszkva egyre nyíltabban száll be a szír polgárháború forgatagába, ráadásul Asszád oldalán. Viszont Putyin most két év szünet után még Barack Obama amerikai elnökkel is leül tárgyalni.


Az orosz vezetőtől azt várják, hogy a Közgyűlés tagjait felszólítja egy Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció megalapítására. Ez már csak azért se lenne meglepő, hiszen Putyin a szír kormányerők támogatását eddig is arra hivatkozva folytatta, hogy az ISIS ellen nyújtanak segítséget.

Vlagyimir Putyin feltehetően kritizálni fogja az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőit, amiért azok szankciókat vezettek be Oroszország ellen, miután kitört az ukrán konfliktus.

Felszólalásának és a amerikai államfővel tervezett találkozójának is a szír konfliktus adja meg az igazi súlyát, amit Putyin ki is fog használni saját érdekei érvényesítésére. Ugyanis ahhoz, hogy az Európába áramló emberáradatot fel lehessen tartóztatni, muszáj lesz megoldást találni a szíriai polgárháborús helyzet rendezésére, viszont az oroszok segítsége nélkül nincs sok esély a sikerre.

Az európai vezetőknek várhatóan le kell nyelniük a békát, és megszüntetni az oroszok elleni szankciókat.

Erre most komoly lehetőség is adódik, mivel Párizsban pénteken a francia, német, orosz és ukrán vezetők találkoznak, hogy megoldást találjanak az ukrán konfliktusra.

De nem csak az európai vezetőkön múlik a szír konfliktus megoldása, hanem az Egyesült Államokon is.

Sőt az igazán nehéz diónak pont Barack Obama bizonyulhat, hiszen arról már Angela Merkel is beszélt, hogy a polgárháború okozta bevándorlási válságot helyben kell orvosolni, ráadásul Asszád bevonásával, és a franciák vasárnap óta légicsapásokkal gyengítik az Iszlám Állam szíriai állásait.

Az Egyesült Államok viszont kezdettől fogva az orosz törekvésekkel szemben helyezkedett el.

Az USA a polgárháború kitörése óta Asszád bukását tartotta kívánatosnak, és a megoldást a felkelők segítésében látta. Valamiféle megegyezésre viszont így is esély nyílhat, mivel a felkelők kiképzése és felfegyverzésük eddig teljes kudarcnak tűnik. Ráadásul az, hogy az oroszok már hetek óta mozgolódnak Szíriában, lassan kész helyzet elé állítja az amerikai elnököt.

Ha Putyinnak sikerülne akaratát végigvernie a nyugati vezetőkön, az lehetne 15 éves pályafutásának legnagyobb sikere. Ráadásul a Szovjetunió bukása óta először fordulna elő, hogy az oroszok szabják meg a nemzetközi politika irányát a Közel-Kelettel kapcsolatban.

(thedailybeast.com, euobserver.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére