Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 

Nagy sikere volt a Telecom World 2015 Budapest konferenciának

888.hu

2015.10.21. 13:18

Hatalmas érdeklõdés övezte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2015 Budapest konferenciáját, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai együttmûködésével és támogatásával rendeztek meg a Hungexpo területén.

Az október 12–15. között megrendezett konferencián 129 országból több mint négyezren vettek részt. Infokommunikációs fejlesztők, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők és feltörekvő start-up vállalatok találkoztak a legújabb trendek bemutatására, valamint iparági és kormányzati kapcsolatok kialakításáért. Összesen 54 ország 238 kiállítója vett részt az eseményen, amelyen 65 ország kormányzati delegációja tett látogatást – ebből 13 az Európai Unió tagállama.

A kiállítási részen nemzeti pavilonnal mutatkozott be 18 ország. A Magyar Nemzeti Pavilonban többek között olyan cégek jelentek meg, mint az MVM Csoport és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Mellettük számos kisebb hazai kkv is bemutatkozott.

Emellett képviseltették magukat a legnagyobb hazai egyetemek (pl. ELTE, a BME), külön kiemelést érdemel, hogy a győri Széchenyi István Egyetem az Antenna Hungária Zrt.-vel és a Hungaro DigiTel Kft.-vel közös standon mutatta be együttműködésük eredményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök megnyitó beszédében kiemelte, Közép-Európa szerepe felértékelődik majd a digitális gazdaságban, ez a térség lesz az Európai Unió növekedési motorja a következő egy-másfél évtizedben. Hozzátette: hazánkban fejlődik a leggyorsabban a digitális gazdaság az Európai Unióban, a szektor nemzetgazdaságon belüli súlya erősebb az uniós átlagnál.

Áder János köztársasági elnök szerint a hatékony telekommunikáció növeli a lehetőségeinket, nyitottságunkat, szabadságunkat és biztonságunkat. Mint mondta, a 20. század második felére kibontakozott információs forradalom csaknem teljes egészében a magánvállalkozások fejlesztéseinek köszönhető. Idézte Árvai Péter, a 60 millió felhasználóval rendelkező Prezi szoftverfejlesztő cég alapítójának szavait, miszerint minden megoldás ott kezdődik, amikor valaki leül, átgondolja ötletét és elmagyarázza másoknak. A 150 éves múlttal bíró Nemzetközi Távközlési Egyesület pedig egy nagyon erős versenyben tudott a közös felelősség, az ötletadás és a szabályozás fóruma lenni a távközlésben. Magyarország büszke rá, hogy a kezdetektől részese ennek a párbeszédnek – mondta a köztársasági elnök.

Nélkülözhetetlen a kkv-k szerepe az innovációban, támogatásukkal ösztönözhető a lokális digitális fejlődés és új álláshelyek teremthetők - mondta Hou Lin-csao, az ITU főtitkára. Emlékeztetett, hogy a vállalkozók több mint 95 százaléka kis- vagy középvállalkozó, a kkv-szektor a munkaerő 70 százalékát foglalkoztatja, a fejlődő országokban a munkahelyek mintegy 80 százalékát biztosítják. Hangsúlyozta, hogy az idén 150 éves ITU a korábbinál nagyobb intenzitással kívánja bevonni munkájába a kkv-kat, valamint az eddiginél is több figyelmet fordít a különböző infokommunikációs területeken az innovációra, a fejlesztések támogatására. Emellett a főtitkár - a digitális továbbfejlődés érdekében - különösen fontosnak tartja a még nem bekapcsolt lakosság online összeköttetésének biztosítását, újabb piacok nyitását és az internet- és a felhőalapú technológiák elterjedésének elősegítését.

A főtitkár szerint az IKT-ágazat fejlődése a digitális társadalom felépítésében egyre fontosabb szerepet játszik. Az IKT fejlődésének kulcseleme a szélessávú internet elterjesztése. Jelenleg 7 milliárd mobil- és 3,2 milliárd internet-csatlakozás létezik a világon, meglehetősen egyenlőtlen megoszlásban. A világ legkevésbé fejlett országaiban élő 940 millió emberből mindössze 89 millió éri el az internetet, ami 9,5 százalékos aránynak felel meg.  Az ITU "Connect 2020 Agenda" cselekvési terve az évtized végére a legkevésbé fejlett országok körében 20 százalékra kívánja emelni ezt az arányt, a fejlődő országokban 50 százalékra, világátlagban 55 százalékra.

A magyar fél kezdeményezésére a konferencia utolsó, 2015. október 15-ei, csütörtöki napján idén egyedülállóan és elsőként nyílt nap került megrendezésre.

620 diák regisztrált előre a "Next Generation Day” elnevezésű nyílt napra. A nyílt napon történő a kormányzat által lehetővé tett ingyenes részvétel nélkül nehezen lett volna lehetőségük a diákoknak arra, hogy egy kiemelkedő nemzetközi rendezvény részeseiként az IKT trendekkel ismerkedhessenek, kapcsolatot építhessenek. Az itt megszerzett tudás és kapcsolati tőke értékteremtő módon lehetővé teszi a jövőben a felsőoktatási hallgatóknak, hogy hatékonyabban érvényesüljenek a munkaerőpiacon.

Az informatika és a távközlés gazdasági teljesítménye, a digitális gazdaság, és az azt életben tartó kis- és középvállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek jelentik a növekedés, a munkahelyteremtés lehetőségét nemcsak Magyarország, Európa, hanem a fejlett és a feltörekvő világ valamennyi országa számára is – mondta Kara Ákos, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára, az eseményt záró beszédében. Hozzátette: a nagyvállalatok által árult portéka mögött az egyetemi kollégiumi szobákban és tanszékeken született ötlet áll.

Ötlet nélkül nincs digitális gazdaság, nincs fejlődés, újítás, csak önismétlés, konfekcióáru. Véleménye szerint az újító ötlet mindennek az alapja, előfeltétele, de önmagában nem elég. Nem tud gazdasági teljesítményt nyújtani, nem tud az emberek életére jótékony hatást gyakorolni. Kiktől várhatjuk az energiát, a kockázatvállalást, a vállalkozó kedvet, ha nem a fiataloktól? – tette fel a kérdést az államtitkár. Attól a pillanattól kezdve, hogy Magyarország elnyerte a Távközlési Világkonferencia rendezésének jogát, azon dolgoztunk, hogy egyetemisták és vállalkozók, vállalkozni kész fiatalok számára is nyitottá tegyük azt – mondta Kara Ákos.

A rendezvényen számos díjat is kiosztottak, többek között elismerték a fiatal innovációs szakembereket és a legjobb kiállítókat is, ahol a hazai Logiscool cég standja kapott díjat a Magyar Nemzeti Pavilonban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére