Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapestre menekülnek a liberálisok

Bertha László

2015.11.20. 15:49

Verhofstadt maga a liberalizmus morális válsága.

Guy Verhofstadt: "Orbán Viktor maga az európai morális válság"

Hadd mondjak el én is egy történetet. Európa és a liberalizmus nem mindig volt ilyen. Huszonöt éve születtem, nem sokkal a berlini fal leomlása után. Tanulmányaimból emlékszem, hogy a liberalizmus nem mindig volt ilyen. Tudom, hogy Guy Verhofstadt és Kóka Jánosok után nehéz ezt elhinni nekem. Régen a liberálisok soraiban még olyan emberek ültek, mint Eötvös József vagy Kossuth Lajos. Akkoriban a liberalizmus még a valódi szabadságról és a nemzetről szólt. Tudom, hogy ezt nehéz elhinni.

Manapság liberálisnak lenni egészen ciki dolog, de ez nem egyedül Magyarországon van így. A liberalizmus már elért mindent, amit a XVIII. és a XIX. században meghirdetett. Ezt követően kénytelen volt rátelepedni a demokrácia fogalmára, majd miután ezt is sikeresen elvégezte, már nem maradt semmi, amiért harcolni lehetne. A kiüresedett ideológiából így lett a valóságtól valami egészen elrugaszkodott rétegmozgalom. Már nem tudnak semmit sem mondani Európáról és a jövőről a melegházasságon kívül. Alig reagálunk már rájuk érdemben, de talán nem is érdemes.

Az európai integráció egykoron még a kereszténységről, a közös múltról, a békéről is szólt. Manapság mondvacsinált értékekről és az uborka görbületéről. De nincsenek lépések, nincsenek új gondolatok, csak a gyengeség és a hanyatlás. Hiába írnánk emiatt leveleket a brüsszeli bürokratáknak, Brüsszel már régen eltávolodott saját polgáraitól. Verhofstadt is jól tudja ezt, hiszen az ülésterem leggerinctelenebb frakciójának a tagja.

Itt van például a brüsszeli bevándorláspolitika. Próbálják Nyugat-Európa-szerte lenyomni az emberek torkán, de a többség mégsem kér belőle. Semmibe veszik a demokrácia legősibb lényegét, a többség akaratát. Európának ma nincsenek valódi határai, ha valaki belép, onnantól nincs ellenőrzés: azt csinál, amit akar. Milyen alapon kritizálunk bárkit is a világon, ha mi még magunkat sem tudjuk megvédeni?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére