Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam nem is terrorszervezet

888.hu

2016.01.28. 11:18

Ezt állítják két amerikai think tank kutatói, akik szerint nagyobb fenyegetést jelent hosszú távon az al-Nuszra Front, mint az Iszlám Állam.

Európa és az USA megvédése szempontjából az al-Kaida kötelekébe tartozó terrorszervezet megsemmisítése az egyik legfontosabb teendő. Az al-Nuszra Front ugyanis rendkívül széles körű hálózatot épített ki Szíriában az ellenzéki csoportokkal, ráadásul partnerei vagy csak függnek a terroristáktól, vagy egyenesen lojálisak hozzájuk. Amerikai kutatók szerint ezért jobban kell félnünk tőlük, mint az ISIS-tól.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida megsemmisítéséről szóló amerikai nagy stratégia kidolgozása a célja annak a projektnek, amelynek első része a mostani tanulmány. Két washingtoni központú think tank jegyzi: az 1938-ban alapított American Enterprise Institute, amely a Bush-kormányzat egyik legfontosabb konzervatív háttérintézményeként működött; valamint az alig tíz éves, állításuk szerint pártoktól független, de keményvonalasként számon tartott kül- és védelempolitikai intézet.

A nyugati civilizáció biztonsága és értékrendje szempontjából egyértelműen a dzsihadista szervezetek számítanak a legnagyobb veszélynek. Bár az ISIS vagy az al-Kaida katonailag nem tudják velünk felvenni a versenyt, mégis egzisztenciális fenyegetést jelentenek: közvetlen támadásokat hajtanak végre nyugati országokban, illetve gyorsítják a világrend felbomlását. Ráadásul olyan reakciókat provokálnak ki ugyanis a nyugati országok, amelyek szembemennek a saját értékeivel – érvelnek a szerzők.

Az ISIS és az al-Kaida nem terrorszervezetek"

– ezt a merész kijelentést a tanulmány azzal magyarázza, hogy ezek a csoportok valójában többek annál, olyan lázadó katonai szervezetek, amelyek meg akarják dönteni a muszlim világban hatalmon lévő kormányokat.

Taktikaként használják a terrorizmust, terjeszkedésük célja, hogy minél erősebb pozícióból támadják a Nyugatot és terjesszék világszerte ideológiájukat. Bár elképzeléseik nem egyeznek meg teljesen, mindkét csoport stratégiai célja a globális kalifátus létrehozása, és ennek érdekében át akarja tolni a háborút az európai és az amerikai kontinensre.

Támadni kell a terrorszervezetek által használt helyi bázisokat és búvóhelyeket, mert azokban tervezik meg a nyugati világ elleni merényleteket, valamint képezik ki és fegyverezik fel a későbbi elkövetőket. De egy-egy sejt elpusztítása sosem lesz elég, mert mindig új lép a helyükbe, és így folyamatosan fenn tudják tartani a fenyegetést.

Oroszország, Irán és Kína politikája összefügg az ISIS és az al-Kaida tevékenységével, mert ugyanúgy veszélyeztetik azt a nemzetközi rendszert, amire az USA biztonsága és szabadsága épül – jelentették ki a kutatók. Amerika egyedül nem lesz képes kezelni a kihívást, de jelenleg nem látni a nemzetek olyan természetes szövetségét, amely képes lenne együttműködéssel megoldani a problémát.

(Independent, AEI-ISW)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére