Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tusk: a török paktum nem a végsõ megoldás

888.hu

2016.03.16. 18:20

Az Európai Tanács elnöke szerint az uniós-török megállapodás a menedékkérõk áthelyezésérõl csak átmeneti és különleges rendelkezés lesz. Már ha elfogadják.
BRÜSSZEL, 18:20

Az Európai Tanács elnöke szerint az uniós-török megállapodás a menedékkérők áthelyezéséről csak átmeneti és különleges rendelkezés lesz. Már ha elfogadják.

Donald Tusk keddi nicosiai útját követően szerdán egy jegyzetet küldött az uniós tagországok vezetőinek, hogy még a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt megnyugtassa őket: az Angela Merkel által propagált uniós-török paktumot csak átmenti megoldásnak tekinti a migrációs válságkezelés során.

A kiszivárgott dokumentumban Tusk arról is ír, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem azonnal fordítanák vissza a Törökországból Görögországba áthajózó migránsokat a török partok felé. Előbb az uniós szabályok szerint elbírálnák menedékkérelmüket, és csak abban az esetben küldenék vissza őket Törökországba, ha a török kormány garanciát vállal a biztonságukért.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szintén szerdán arról beszélt egy brüsszeli sajtótájékoztatón, hogy az EU-török paktum még nincs kőbe vésve, hiszen a létrejötte érdekében Törökországnak még sok tennivalója akad április végéig. Timmermans szerint a törökök vízummentes uniós beutazásának engedélyezése érdekében még számos törvénymódosításra van szükség a törökök részéről, az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások újrakezdéséhez pedig Ciprus jóváhagyására is szükség lenne (többek között erről is győzködte kedden Tusk a ciprusi kormányfőt). De a török-görög migráns-utaztatás sem megy majd törvénymódosítások nélkül, a szükséges jogharmonizációban ráadásul a két, egymással kifejezetten rossz viszonyban lévő országnak kell együttműködnie.

Timmermans is ráerősített Tusk üzenetére, amikor arról beszélt, hogy nem fogják tömegestül, válogatás nélkül visszaküldeni a menedékkérőket Törökországba, de még a részleges siker is jobb, mintha ölbe tett kézzel várnának a görögországi humanitárius katasztrófára. Igaz, hogy az uniós-török paktum kulcseleme, hogy minden Görögországból visszafordított migráns helyett egy másikat át be kell telepíteni Európába, de ez olyan részletkérdés, amire az Európai Bizottság alelnöke nem akart sok időt fecsérelni sajtótájékoztatóján. Timmermans ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a tervek szerint az első időkben a tavaly elfogadott relokációs program kereteit használnák ki e célra, hiszen a tagállamok Görögországtól tavaly 22 ezer migráns befogadását vállalták át, eddig azonban mindössze négyezer menedékkérőt fogadtak be, így 18 ezer Törökországból áttelepítendő szír menekültnek biztos helye lenne Európában.

Emlékeztetőül: az elmúlt két hétben tízezernél több migráns torlódott fel a görög-macedón határon, miután a balkáni útvonalat lezárták. Tizenezer ember vágott neki az Égei-tengernek azóta, hogy biztosan tudni lehet: nem jutnak tovább. A kvótakeret a tavasz beköszöntével valószínűleg nem tart ki sokáig, így Timmersmanéknak gyorsan be kell majd tölteniük azt az 54 ezres keretet is, amelyet az olaszoktól vesznek (Olaszország volt a másik uniós ország, amelyet tehermentesíteni akartak az első kvótaprogrammal, de ez végül ott sem valósult meg.)

Tusknak igaza lesz: az uniós-török tényleg nem több egy átmenti tervnél, hiszen ugyanolyan gyorsan össze fog dőlni, mint az első áttelepítési kezdeményezés, ugyanúgy ellenezni fogják, mint a kötelező betelepítési kvóták ötletét, hiszen végső soron nem is több annál, azt a hat milliárd eurót eltekintve, amit idő közben az uniónak ki kell csengetnie Törökország felé a közreműködésükért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére