Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Viva Obama, Viva Fidel!

888.hu

2016.03.21. 09:28

Obama Kubába látogatott vasárnap. 88 éve nem járt amerikai elnök a kommunista szigetországban.
HAVANNA, 09:28

Obama Kubába látogatott vasárnap. 88 éve nem járt amerikai elnök a kommunista szigetországban.

Az USA és Kuba közötti elhidegülés 1959-ben kezdődött, ekkor került ugyanis hatalomra Fidel Castro. 2014 decemberében történelmi megállapodás született Raul Castro és Barack Obama között, ami a szigetország ellen bevezetett szankciók végét jelentette.

Az amerikai elnök három napot tölt Kubában és az újra megnyitott amerikai nagykövetségen kezdte meg a látogatást.

Viva Obama, Viva Fidel"

– köszöntötte az elnököt a Havanna belvárosában összegyűlt tömeg.

Obama azzal a politikai szándékkal utazott a szigetországba, hogy akkor se térhessen vissza a Kubát elszigetelő külpolitika, ha esetleg a republikánusok nyerik meg a következő elnökválasztást.

Az amerikai elnök hétfőn találkozik majd kubai kollégájával. Raul Castro, jelenlegi elnök nem ment ki Obama elé a repülőtérre vasárnap. Ez többeket felháborított, hiszen Ferenc pápát például elsőként ő üdvözölte a szigetországban.

A kapcsolatok felmelegítése először – ahogy az lenni szokott –, gazdasági vonalon történt. A telekommunikációs szolgáltatások bővítésében és a polgári repülőjáratok újraindulásában állapodtak meg a felek.

Kuba még mindig sérelmezi a guantanamói, amerikai hadikikötő működését. Obama kijelentette, hogy a hadi létesítmény tulajdonjoga nem lehet vita tárgya. A bázishoz tartozó terület bérleti jogáról 1934-ben állapodtak meg a felek és azóta amerikai felségterületnek számít a hadikikötő. Kubai részről az USA-ban, disszidensek számára sugárzott antikommunista rádiók és televíziók működése is feszültségeket gerjeszt.

Az amerikaiakban az egypárti, totalitárius politikai rendszer, valamint a sajtó- és szólásszabadság hiánya kelt ellenérzéseket.

A látogatás legfőbb eseménye kedden lesz. Ekkor Obama beszédet fog mondani a kubai állami televízióban, később disszidensekkel találkozik, majd megtekint egy baseball mérkőzést az amerikai Tampa Bay csapata és a kubai válogatott között.

(Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére