Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A belga titkosszolgálat 10 legnagyobb hibája

Horváth József György

2016.03.25. 11:31

A spanyol El Mundo hírportál összeszedte a belga biztonsági szervek legnagyobb mulasztásait. Bosszantó a tehetetlenség.
Óriási lyukak tátonganak a belga belbiztonság pajzsán.

Véletlen vagy a sors iróniája, hogy Salah Abdeslamot a keddi brüsszeli merényletek előtt alig egy órával hallgatták ki? Március 22-e pusztító volt, de nem csak a terroristák miatt. A belga és az európai titkosszolgálatok és biztonsági szervek eszközök nélkül, felkészületlenül, koordináció és kollegiális együttműködés hiányában néznek szembe a biztonságunkat egyre jobban fenyegető fekete lyukkal, a terrorizmussal, ami sötétségbe taszítja az európai emberek szabadságát.

1.

A metróban és a reptéren robbantó testvérpár, Khalid és Ibrahim El Bakraoui radikalizálódása ismert volt, a hatóságok nem tartóztatták le őket, Párizs után nem fordítottak energiákat a megfigyelésükre.

2.

Salah Abdeslam négy hónapon keresztül el tudott rejtőzni a belga fővárosban, úgy, hogy közben az európai biztonsági szervek pletykák alapján Marokkóban keresték a terroristát.

3.

A belga hatóságok képtelenek Molenbeek ellenőrzésére. Az elmúlt években pénzeket vontak el a helyi rendőrségtől és csökkentették az állományt.

4.

A török hatóságok visszafordították Ibrahim El Bakraoui-t mikor Szíriába tartott 2015-ben és figyelmeztették a belgákat, de nem történt semmi. Máig nincs megfejtve miért.

5.

A titkosszolgálatok kedd óta figyelmeztetnek, hogy valós veszély van terrortámadásokra, ennek ellenére alig hoztak fokozott biztonsági intézkedéseket.

6.

Mivel a Zaventem repülőtéren történt robbantás után nem volt semmiféle veszélyriasztás, és nem rendeltek el azonnal terrorkészültséget, így egy órával később a metrónál is robbantottak a merénylők.

7.

A legtöbb információ nem titkosszolgálatoktól, hanem a terroristákat szállító taxistól származott.

8.

A szenzációhajhász média kedden folyamatosan olyan adatokat szolgáltatott ki, melyekkel megnehezítette a titkosszolgálatok munkáját.

9.

Egy videót is találtak, melyben egy belga atomerőmű igazgatójának útját követték, feltételezhető, hogy támadást terveztek az atomerőmű ellen is.

10.

A keddi robbantások után az ország közlekedését nem zárták le, így a harmadik gyanúsított könnyedén elmenekülhetett. Párizs után, mikor még Abdeslam szökésben volt egész Brüsszelt lezárták és szükségállapotot hirdettek. A Zaventem-en történő robbantások után azonban csak ezt az egy repteret zárták le, a Charleroi-t nem.

(El Mundo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére