Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ferenc pápa 10 migránst hazavisz Leszboszról

888.hu

2016.04.16. 12:49

Ferenc pápa közleménye szerint 10 menekültet tervez visszavinni magával a Vatikánba Leszbosz-szigetérõl. A katolikus egyházfõ felszólítja Európa vezetõit, hogy találjanak megoldást a görögországi menekültek helyzetének rendezésére.
LESZBOSZ, 12:45

Ferenc pápa közleménye szerint 10 menekültet tervez visszavinni magával a Vatikánba Leszbosz-szigetéről. A katolikus egyházfő felszólítja Európa vezetőit, hogy találjanak megoldást a görögországi menekültek helyzetének rendezésére.

A pápa szombaton kezdte meg leszboszi túráját, amely során a görögországi katolikus és az ortodox egyház vezetőivel járja körbe a szigetet.

Az egyházfő terve, hogy magával visz migránsokat a Vatikánba, nem áll ellentétben a korábban megkötött EU-török paktummal, mert olyan migránsokat visz magával, akik március 20 előtt érkeztek Görögországba.

A paktum részleteiről és arról, hogy miért fontos a március 20-ai határidő, itt olvashatsz bővebben.

A pápa vasárnap indul haza Leszboszról és nyolc szírt, valamint két afgánt tervez magával vinni.

Az EU-török paktum előnyben részesíti a szíriai migránsokat az afgánokkal és más nemzetiségűekkel szemben. A megállapodás szerint az EU csak Törökországban tanyázó szíriai menekülteket fogad be.

A látogatás célja nem politikai, hanem humanitárius és nem azért jött létre, hogy a pápa kritizálja az EU-török paktumot – áll a Vatikán közleményében.

Ki akartam fejezni [szívem] közelségét és szolidaritásomat a menekültekkel és Leszbosz polgáraival, valamint az egész görög néppel, akik oly nagylelkűek"

– mondta az egyházfő.

A pápa korábban is járt olyan helyeken, melyeket elözönlöttek a migránsok, például az olaszországi Lampedusa-szigetéről üzent az EU-nak, hogy "nemzetközi összefogásra van szükség".

Ferenc pápa 10 órakor érkezett meg a leszboszi repülőtérre  – helyi idő szerint –, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök fogadta. Ezután megtekintett egy Moria névre hallgató, 3000 fő befogadására alkalmas menekülttábort.

 

A nap folyamán később részt vesz egy ebéden, ahol a menekültek képviselőivel fog tárgyalni, majd közösen kiadnak egy nyilatkozatot. Az egyházfő utolsó programpontja egy szentmise celebrálása lesz, mely során a hívőkkel közösen fog imádkozni a szentatya a vízbe fulladt menekültek lelki békéért.

Update: Legújabb információink szerint Ferenc pápa 12 migránst fog befogadni a Vatikánba 10 helyett.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére