Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Olaszország segít Líbia lebombázásában

Bokor Gábor

2016.08.02. 13:28

Olaszország kész csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezet líbiai állásai ellen indított amerikai hadmûvelethez, ám elsõre csak az olaszországi légi támaszpontokat bocsátják az amerikaiak rendelkezésére.
RÓMA, 13:28

Olaszország kész csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezet líbiai állása ellen indított amerikai hadművelethez, ám elsőre csak az olaszországi légi támaszpontokat bocsátják az amerikaiak rendelkezésére.

Az olasz külügyminiszter Paolo Gentiloni hétfő este jelezte, támogatja a líbai egységkormány első emberét, Fájez esz-Szarrádzst a terrorizmus elleni küzdelemben. Az olasz külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény nagyra értékelte az amerikaiak által végrehajtott támadást, melyet az Iszlám Állam kezén lévő Szirt városában hajtottak végre.

Az amerikai kormányzat július 21-én egyeztetett Gentilonival és Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel a célzott líbiai légicsapásokról. Elsődleges céljuk Szirt városának felszabadítása lehet, melyet az iszlamisták Kadhafi bukása utáni káoszban foglaltak el. 

Az amerikai légicsapásokat végrehajtó drónok a Földközi-tengeren állomásozó amerikai hadihajókról, illetve Jordániából szálltak fel, ám Olaszország most engedélyezte, hogy az amerikai drónok a szicíliai Sigonella bázisán állomásozzanak és a későbbiekben onnan indulhassanak az afrikai országot bombázni. Az Egyesült Államok közben finoman jelezte, igényt tartana az észak-olasz Aviano támaszpontjára is, ám az olaszok ezt még nem engedélyezték. 

A La Republica úgy tudja, nem elképzelhetetlen az, hogy az ország komoly szerepet vállal a líbiai műveletekben. 

A védelmi miniszter többször elmondta, Olaszország kész parancsnoki szerepet vállalni egy esetleges nemzetközi műveletben Líbiában. Matteo Renzi miniszterelnök azonban minden egyes alkalommal cáfolja Pinotti szavait, ő ugyanis egyáltalán nem akarja, hogy fegyveres erők egy szárazföldi akcióban részt vegyenek.

A belpolitikai káoszt kihasználva Líbia partjairól indul az Olaszországon keresztül Európába tartó migránsok több mint kilencven százaléka.

(MTI) 
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére