Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Azonnal kiszivárgott a titkos ENSZ-szavazás eredménye

888.hu

2016.08.06. 10:28

Az új ENSZ-fõtitkár személyérõl szóló titkos, elõzetes szavazás eredménye szinte azonnal kiszivárgott pénteken. Ban Ki-Moon jelenlegi fõtitkárnak az év végén jár le a mandátuma.
NEW YORK, 10:28

Az új ENSZ-főtitkár személyéről szóló titkos, előzetes szavazás eredménye szinte azonnal kiszivárgott pénteken. Ban Ki-Moon jelenlegi főtitkárnak az év végén jár le a mandátuma.

Mindössze pár perccel azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), a szervezet legfontosabb döntéshozó testületében a tagok előzetesen leadták szavazataikat a preferált jelöltekre, az eredmény megjelent a közösségi médiában.

Az eredmények alapján a legnagyobb támogatottsággal a volt portugál miniszterelnök, Antonio Guterres rendelkezik. Jelenleg tízen vannak versenyben az ENSZ vezető posztjáért.

A szavazás azt is megmutatta, hogy az USA és Oroszország messze van a megegyezéstől a jelölt személyét illetően. Ban Ki-Moon főtitkár jelenleg a második terminusát tölti, így mindenképpen távozik a szervezet éléről.

A két nagyhatalom rivalizálása azt is jelenti, hogy befuthat egy titkos esélyes. Sokan Kristalina Georgievára teszik a voksukat, aki egy bolgár közgazdász, és jelenleg az Európai Bizottság Költségvetési- és Emberi Erőforrásokért felelős biztosa.

Ez volt a szavazás második köre. A BT tagjai névtelenül szavazhattak. Három lehetőség közül választhattak egy-egy jelölt kapcsán. "Encourage", azaz támogatom; "discourage", azaz nem támogatom; valamint "no opinion", azaz nincs véleményem a jelöltről.

A szavazást megnyerő Guterres 1995 és 2002 között volt Portugália miniszterelnöke. Jelenleg az ENSZ Menekültügyi főbiztosa. 11 támogató vokssal toronymagasan vezeti a mezőnyt. Mindössze két ország képviselője fejezte ki ellenérzéseit a jelölttel kapcsolatban. A szavazás érdekessége azonban, hogy ha a kettő közül bármelyik a BT állandó tagja – aki vétóval rendelkezik –, akkor Guterres-nek esélye sincs elnyerni a jelöltséget.

Az előző szavazáson még ellenszavazat nélkül nyert a volt portugál miniszterelnök. A diplomaták elhúzódó választásra számítanak.

Az eredmények kiszivárogtatása megdöbbentette azokat az országokat, akiknek jelöltjei a listán szerepelnek, de nem tagjai a BT-nek. Az argentin Susanna Malcora – akit az USA is támogat – megalázó módon a Twiteren keresztül tudta meg az eredményeket. Irina Bokova, egy másik bolgár jelölt is innen értesült a fejleményekről. Bokova egyébként Oroszország támogatását élvezi a posztért való versenyben. Õ jelenleg az UNESCO vezetője.

A második helyezett Vuk Jeremic, egy szerb diplomata. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ENSZ új főtitkára is férfi lesz, habár növekszik az igény egy női vezető megválasztására. Azonban Malcora és Bokova neve mögött sorakozó, "nem támogatók" száma veszélyesen sok, így nem valószínű, hogy lenne esélyük a poszt megszerzésére.

A közelmúltban elkezdett formálódni egy koalíció, amely egy kelet-európai, női jelölt győzelmével lenne igazán elégedett. De abban az összes ország egyetértett, hogy nem a jelölt neme és származása, hanem a rátermettsége alapján kell meghozni a döntést.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére