Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európai hadsereg létrehozásáról tárgyalhat Fico és Sobotka

Bertha László

2016.09.04. 16:28

Bohuslav Sobotka cseh kormányfõ az európai hadsereg létrehozásáról szeretne tárgyalni Robert Ficóval a szeptemberre tervezett közös cseh-szlovák kormányülésén.
PRÁGA, 16:28

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő az európai hadsereg létrehozásáról szeretne tárgyalni Robert Ficóval a szeptemberre tervezett közös cseh-szlovák kormányülésén.

A közös kormányülésről még júniusban egyeztek meg a felek. A cseh miniszterelnök néhány hónapja javasolta, hogy hozzanak létre egy európai hadsereget, ami képes lenne sikeresen megküzdeni az olyan kontinentális problémákkal, mint amilyen a mostani bevándorlási válság.

Sobotka szerint a közös hadseregre azért lenne szükség, mert a NATO struktúrái bizonyos esetekben csak nehezen használhatóak. A cseh kormányfő terve mellett nemrég a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is kiállt. Szlovákia azonban eddig nem kommentálta a felvetést.

A cseh miniszterelnök egy interjúban elmondta, hogy a témáról már több európai vezetővel, köztük Angela Merkellel is tárgyalt annak prágai látogatásakor. Sobotka szerint a német kancellár partner lehet ebben a kezdeményezésben.

Ennek ellenére kötve van (a keze) a német alkotmány bizonyos korlátozásaival.”

– tette hozzá a kormányfő.

Bohuslav Sobotka leszögezte, hogy az európai hadsereg létrehozása hosszú távú, több éves projekt, de már most is lehetőség van az együttműködés megerősítésének keresésére, például a schengeni határ közös védelmében. Utóbbinál példaként említette a visegrádi négyek együttműködését, amikor Prága, Pozsony és Varsó segítséget nyújtott Magyarországnak, illetve a régió más országainak a migránsáradat megfékezésében.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére