Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több száz ISIS-dzsihádista szivároghatott vissza

Bokor Gábor

2016.10.09. 20:58

A legfrissebb jelentés szerint közel négyszáz, az Iszlám Államnál kiképzést kapó dzsihadista térhetett vissza Nagy-Britanniába.
LONDON, 20:58

A legfrissebb jelentés szerint közel négyszáz, az Iszlám Államnál kiképzést kapó dzsihadista térhetett vissza Nagy-Britanniába.  

A brit belügyminisztérium számításai szerint 850 brit állampolgár hagyta el eddig az országot azért, hogy aztán a Közel-Keleten valamely terrorszervezethez csatlakozzon. Az adatok szerint míg négyszázan közülük már vissza is tértek a szigetországba, addig csak 14-ről sikerült bebizonyítani, hogy valóban terrorszervezetekhez csatlakozott.  

Nagyon kevés embert sikerült csak azonosítani és rács mögé tenni. Ez semmiképp nem nevezhető sikernek. Amennyiben tudják, hogy kik azok, akik visszatértek az országba, azon nyomban le kell tartóztatnia őket a rendőrségnek és/vagy a titkosszolgálatnak. A probléma csak az, hogy ehhez nincs elegendő kapacitásuk" 

– fogalmazott Khalid Mahmood, munkáspárti politikus. 

Anthony Glees, a Buckingham Egyetem nemzetbiztonsággal foglalkozó kutatóprofesszora szerint aggasztó, hogy milyen kevés embert sikerült elkapnia a hatóságoknak. 

Ezeket az embereket már profi terroristává képezték, ők már profi gyilkosok. Milyen üzenetet küldünk a világnak magunkról, ha szabadon hagyjuk őket az országban? 

– méltatlankodott a professzor, aki szerint az lenne a helyes, ha azok, akik egy terrorszervezetért elhagyják az országot, azok már nem mehetnének vissza. 

A májusi adatok szerint addig 54 dzsihadista ellen indítottak eljárást. 

Ebben a számban azonban benne vannak azok is, akik Nagy-Britanniában toboroztak milicistákat és akiket még a kiutazásuk előtt sikerült elkapni. A tényleges potenciális terroristák száma, így mindössze 14. 

A brit szabályok szerint minden olyan személyt megvizsgálnak, akik háborús övezetből térnek vissza, és csak a vizsgálat után döntik el, kint követett-e el bűncselekményt és jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. A vizsgálat végeztével döntik csak el, hogy az adott illető maradhat-e a szigetországban. 

(Express

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére