Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt hagyta maga után az ISIS Moszulban

Bokor Gábor

2016.11.05. 15:38

A visszafoglalt város lakói elmesélték, milyen is volt az élet az ISIS két évig tartó rémuralma alatt.
MOSZUL, 15:38

A visszafoglalt város lakói elmesélték, milyen is volt az élet az ISIS két évig tartó rémuralma alatt.

Az Al-Jazeera tudósítója bejutott az Iszlám Állam elfoglalt Moszul körüli településekre, a helyiek pedig kitörő örömmel fogadták. 

Mahmoud Fadil egy kis borbélyüzletet üzemeltetett Tal Kayfban, ahol hosszú idő után, a felszabadító kormányerők és a kurd pesmergáknak köszönhetően megnövekedhetett a forgalom, hiszen az ISIS tiltott mindenféle szakállnyírást. Fadil szerint az iszlamisták távozása óta többszörösére nőtt a korábbi forgalmának a száma. 

Egy nap alatt több vendégem volt, mint az elmúlt két évben. Emberek szakállát nyírom, ez a hivatásom, ez az életem. Két évig nélkülöznöm kellett imádott szakmámat" 

– mondta elgyötört hangon a férfi.

Az Iszlám Állam 2014 augusztusában vette be a várost, Fadil és családja pedig úgy döntött, nem hagyja el szeretett lakóhelyét, amit persze később megbánt. 

Nem akartam elmenni, nem akartam itt hagyni semmit. Itt nőttem fel, ez az én városom. Azonban, ha folytattam volna a hivatásom, akkor valószínűleg a dzsihadisták levágták volna az ujjamat" 

– folytatta Fadil. 

Mióta az iraki kormányerők elhagyták a várost, számos olyan család visszaköltözött, akik korábban inkább máshova költöztek. Egyikük szerint az iszlamisták paranoidok voltak, rettegtek attól, hogy a lakosság közt olyan van, aki könnyen lehallgatja őket, így szinte mindent elkoboztak a lakosoktól.

A 37 éves Aziz Ghazit azért ítélte el az Iszlám Állam rögtönítélő bírósága, mert dohányt és cigarettákat árult az utcán. 

Megtiltották a dohányzást és mindenkit óva intettek attól, hogy rágyújtson. Nem hittem el, hogy megcsinálják azt velem, amit megtettek, de mégis. Mi, irakiak sokat dohányzunk, azt hittem ők is"

– mondta Ghazi. 

A férfinak egy kis boltja volt, ahol cigarettát is árult. Elmondása szerint egyik nap három dzsihadista tért be a boltjába, ahonnan kirángatták és a város főterén felolvasták az ítéletét, majd megkorbácsolták. Ezután három napot töltött még börtönben. 

A városban rendszeresen tartottak nyilvános kivégzéseket, amelyeken kötelező volt a részvétel. 

A Moszultól tíz kilométerre található Fadlie városában is rémisztő dolgok történtek. 

Egyszer csak jöttek az iszlamisták és bármiféle indoklás nélkül elvitték a fiam. Könyörögtünk nekik, hogy ne vigyék el, de minden hiába volt. Azt hittük, hogy megölik. Három nap múlva visszajött, ám rettenetesen megkínozták"

– fogalmazott az egyik helyi lakos. 

Szerinte az ISIS tagjai azt hitték, hogy a fia a pesmergákkal tartja a kapcsolatot, ezért árammal kínozták meg. Ki akartak belőle szedni minden lehetséges információt, azonban ő csak egy egyetemi hallgató volt. 

Az ISIS rémuralma alatt született gyerekeknek nincs anyakönyvi kivonatuk, de még védőoltásokat sem kaptak. A nagyobb gyerekek se mentek iskolába, sok szülő azért tartotta vissza a gyerekét az oktatástól, mert csak a dzsihadisták agymosását kapták volna. Az Al-Jazeera tudósítója szerint az utcákon még mindig megtalálni az ISIS röplapjait, továbbá több házon még mindig virít az ISIS-felirat. 

(Aljazeera) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére