Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Durván lecsap a NAV

Bokor Gábor

2016.12.17. 18:38

Az elmúlt két és fél évben tizenháromezer társaságot nyírt ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ennek köszönhetõen több olyan vállalat is kikerült a gazdasági életbõl, melyek minden jel szerint áfát csaltak vagy számlagyárakat mûködtettek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2012 óta három lépésben ellenőrzi a cégalapításokat és a vállalatok felvásárlását, mivel hosszú ideje gondot okoz, hogy sok céget az adószabályok megsértésével működtetnek. 

A hatóság elsősorban azokat a személyeket keresi, akik úgy hoznának létre egy társaságot vagy kapcsolódnának be egy már működő vállalkozás életébe, hogy korábbi cégeiknél komoly hiányosságokra, szabálytalanságokra derült fény.

A vizsgálati módszer az áfacsalók, a cégbedöntők és a számlagyárak működtetőinek dolgát is megnehezíti, hiszen a visszaélések egyik legfontosabb elemét, a gyors cégcserét szorítja keretek közé, lehetetleníti el"

– mondta a Magyar Időknek a NAV sajtóreferense.

A hivatal először az újonnan létrejövő vállalkozásokban részt vevők előéletét, valamint a már működő cégek tulajdonos- és vezetőcseréit vizsgálja. A tét mindkét esetben a társaság adószáma. Gazdasági tevékenységét a frissen létrejövő vállalkozás nem kezdheti meg, a már működő nem folytathatja, amennyiben irányítója, többségi tulajdonosa vagy újonnan csatlakozó résztvevője a közelmúltban például más céggel nagyobb adótartozást halmozott fel.

Az elmúlt két és fél évben az adóhatóság hetvenezer új és ötvenezer működő céget vizsgált meg. A NAV mintegy háromezer cégtől vonta meg a tevékenység megkezdését, valamint négyezer korábban alapított vállalat fejezte be működését. 

Visszaélésekre a leggyakrabban a vagyontalan, eszköztelen cégeket használják fel"

– fogalmazott a sajtóreferens, aki szerint ha egy társaságnál nem küldik vissza időben a kitöltött nyomtatványt, mulasztási bírsággal s akár adószámának elvesztésével is számolniuk kell. 

Olyan variáció is létezik, hogy a NAV engedélyezi egy vállalkozás működését, de a korábbi kétségek miatt a társaságot fokozott felügyelet alá vonják.

Az elmúlt két és fél évben több mint négyezer cég jutott erre a sorsra"

– közölte Aszalós Andrea.

A hatóság legtöbbször arra kötelezte az érintetteket, hogy bevallásukat havonta nyújtsák be, valamint hogy csatolják az áfabevallásukban szereplő adatokat alátámasztó bizonylatokat is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére